Велик обрат прати ЦСКА в групите на Лига Европа! "Армейците" спечелиха с 3:1 гостуването на Базел в плейофа на стадион "Санкт Якоб Парк". В герой за тима на Стамен Белчев се превърна Тиаго Родригес, който влезе като резерва и отбеляза два гола - в 72-ата минута за 1:1, а след това и в 88-ата. В шестата минута на добавеното време точен беше и Ахмед Ахмедов. Нападателят се появи на смяна малко по-рано и също успя да порази швейцарската врата. 

ЦСКА последва в групите на Лига Европа Лудогорец, който ликува в Минск, побеждавайки с 2:0 Динамо (Брест). Жребият ще се тегли в петък (2 октомври) от 14:00 часа.

Както вече стана ясно, мачовете в групите ще се играят пред публика на домакинските отбори (до запълването на 30% от капацитета на стадионите). 

Припомняме, че "червените" за последно бяха част от групите на Лига Европа през сезон 2010/2011, когато играха с Бешикташ, Порто и Рапид (Виена). 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

При гостуването в Базел избраниците на Стамен Белчев изиграха много силен мач, в който заложиха на предпазлива игра в началото, като постепенно започнаха по-често да поглеждат към вратата на съперника и да създават ситуации. Първата обаче беше за домакините. В 12-ата минута Фабиан Фрай се озова сам срещу Бусато пред ъгъла на вратарското поле, опита да вкара от воле, но за късмет на "червените" прати топката над вратата.

Секунди след това беше първият точен удар за ЦСКА. Жеферсон комбинира с Али Соу, който стреля, но Джордже Николич спаси. В 26-ата минута Пулулу не игра по най-добрия начин при изнасянето на топката, Георги Йомов я отне и напредна, откъсна се сам срещу стража на Базел, но шутира право в обсега му и не успя да открие резултата. До почивката на два пъти Бусато трябваше да се намесва и да опазва мрежата си. 

Малко след началото на второто полувреме отбраната на ЦСКА се пропука. В 53-ата минута швейцарците осъществиха опасна атака отдясно, топката стигна до непокрития Пулулу, който бе на 3-4 метра фронтално срещу вратата. Капитанът Валентин Антов с шпагат опита да изчисти топката от краката му, но без успех, като фаулира нападателя на Базел и съдията отсъди дузпа. Артур Кабрал вкара от бялата точка с мощен изстрел - 1:0. 

След час игра Белчев потърси промяна с включването на Тиаго Родригес и Енрике Рафаел. Това даде резултат в 72-ата минута. Тиаго демонстрира класата си и изравни. Португалецът се измъкна между Щокер и Кабрал, след което с удар пред дъгата на наказателното поле вкара топката в долния десен ъгъл на Джордже Николич за 1:1.

След изравнителното попадение "червените" започнаха изцяло да доминират и мощно преследваха обрата. Той стана факт в 88-ата мнута. Тиаго Родригес този път отбеляза от пряк свободен удар от границата на наказателното поле на Базел, като топката рикошира в Алдерете и Ван Волфсвинкел и влетя във вратата на Николич - 1:2.

Още една резерва - Ахмед Ахмедов, също съумя да вкара. В шестата минута на добавеното време той отбеляза след отлично подаване на Енрике Рафаел и ЦСКА спечели с 3:1, класирайки се в групите на Лига Европа.


БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

БАЗЕЛ - ЦСКА 1:3
1:0 Артур Кабрал (54-дузпа), 1:1 Тиаго Родригес (72), 1:2 Tиаго Родригес (88), 1:3 Ахмед Ахмедов (90+6)


Mачът по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на двубоя.
7 - В рамките на няколко секунди първо Валентин Антов, а след това и Жеферсон опитаха неуспешни извеждащи подавания към нападателя Али Соу. 
12  Пропуск на домакините. Фабиан Фрай се озова на отлична позиция, сам срещу Бусато пред ъгъла на вратарското поле, опита да вкара от воле, но за късмет на "червените" прати топката над вратата. 
13  ЦСКА веднага отговори. Подаване за Соу в наказателното поле на Базел, голмайсторът на ЦСКА отправи удар по земя, който Джордже Николич улови.
26  Отличен шанс за "армейците"! Георги Йомов се пребори за топката с двама играчи на домакините, откъсна се сам срещу вратаря на Базел и нахлу в наказателното поле, но стреля слабо по земя и в обсега на Николич, който улови без проблем.
32 - Добра намеса на Пламен Гълъбов, който изчисти с глава в корнер центрирана топка, насочена към далечната греда, където дебнеше играч на Базел.
35 - Санкаре центрира от фаул, Николич се изви над всички в полето си и улови топката.
37  Бусато улови след продължителна атака на домакините, завършила с удар отблизо на Щокер, който беше блокиран от Антов, но все пак насочи топката към вратата на ЦСКА.
39  Нова опасност пред вратата на ЦСКА. За късмет на "червените" топката прелетя над напречната греда след удар на Рики ван Волфсвинкел.
41 - Бусато спаси изстрел на Щокер.
45  Първи жълт картон в мача, получава го Жеферсон за фаул срещу Андреа Падула.
45+1 - Край на първото полувреме.
--------------
46 - Начало на второто полувреме.
49  Жълт картон за Андреа Падула.
53  Дузпа за Базел, след като съдията Иван Кружляк от Словакия отсъди фаул на Валентин Антов срещу Пулулу. Капитанът на ЦСКА опита да изчисти топката от краката на съперника с шпагат, но не можа да играе с топката, а Пулулу падна, което беше достатъчно на рефера да маркира 11-метров наказателен удар.
54  ГОЛ! 1:0 за Базел. Артур Кабрал прониза Бусато с мощно изпълнение от бялата точка.
57  Жълт картон за Гълъбов.
59   Стамен Белчев търси промяна с включването на Енрике Рафаел и Тиаго Родригес. Сменените са Жеферсон и Жул Кейта.
60 - Соу претендира за дузпа, съдията остана безмълвен.
65  Пропуск на Соу, който не успя да засече центрираната топка.
65  Жълт картон за Мазику.
72  ГООООЛ! ЦСКА изравни! Тиаго Родригес отбеляза за 1:1! Португалецът се измъкна между Щокер и Кабрал, демонстрирайки отлична техника, след което отправи удар пред дъгата на наказателното поле на Базел, пращайки топката в долния десен ъгъл на Джордже Николич. 
75  Жълт картон за Санкаре за реплика към съдията.
77  Кабрал е сменен от Едон Жегрова.
79 - Антов и Рики ван Волфсвинкел получават медицинска помощ след удар глава в глава при спор за топката.
81 - Капитанът на ЦСКА ще доиграе срещата с превързана глава.
86  Санкаре пусна отлично извеждащо подаване към Соу в наказателното поле на Базел, но гамбиецът не успя добре да отиграе и не застраши Николич.
88  ГООООЛ! ЦСКА обърна Базел! Тиаго Родригес отбеляза за втори път - 1:2! Техничарят изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле на домакините, топката рикошира в играч на стената и изненада Николич, попадайки в мрежата му.
90 - Добавеното време е 6 минути.
90+6  ГООООЛ! ЦСКА поведе с 3:1! Резервата Ахмед Ахмедов бележи. Енрике Рафаел финтира двама от Базел в наказателното поле на домакините и поднесе топката на нападателя, който се разписа с точен изстрел по земя в долния десен ъгъл на Николич.
90+6 - Край на мача. ЦСКА победи Базел с 3:1 и се класира в групите на Лига Европа!


БАЗЕЛ: 1.Джордже Николич, 5.Силван Видмер, 4.Ерай Кьомерт , 6.Омар Алдерете , 72.Андреа Падула , 14.Валентин Щокер (к) (90+1  26.Алдо Калулу), 22.Оргес Буняку (90+2  10.Самуеле Кампо), 20.Фабиан Фрай, 11.Афимико Пулулу, 98.Артур Кабрал  (77  30.Едон Жегрова), 9.Рики ван Волфсвинкел
Резерви: 13.Хайнц Линднер, 10.Самуеле Кампо, 15.Блас Риверос, 21.Яспер ван дер Верф, 26.Алдо Калулу, 30.Едон Жегрова, 76.Албиан Хайдари
Треньор: Чириако Сфорца

CSKA Sofia (Bul)
ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 28.Пламен Гълъбов , 26.Валентин Антов, 2.Юрген Матей, 18.Брадли Мазику , 3.Жеферсон (59  20.Тиаго Родригес  ), 21.Амос Юга , 30.Георги Йомов, 13.Юнус Санкаре (90+1  23.Ахмед Ахмедов ), 14.Жул Кейта  (59  7.Енрике Рафаел), 22.Али Соу
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 7.Енрике Рафаел, 8.Греъм Кери, 9.Томи Юрич, 10.Стефано Белтраме, 20.Тиаго Родригес, 23.Ахмед Ахмедов
Треньор: Стамен Белчев


Базел, „Санкт Якоб Парк“
Съдия: Иван Кружляк (Словакия)

Баланс: 3 мача, 2 победи за Базел, 1 победа за ЦСКА, г.р. 6:4 за Базел


Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация