Левски се изправя срещу Ружомберок в реванша от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Мачът е от 19:30 часа и ще се играе пред закрити врата на "Герена" поради наказание на клуба от миналия сезон. "Сините" имат преднина след победата с 2:0 като гост в Словакия преди седмица. Точни тогава бяха Давиде Мариани и Паулиньо, които и днес повеждат тима към успеха. 

След победата в Ружомберок тимът на Петър Хубчев логично е фаворит за класиране във втория квалификационен кръг на Лига Европа, където вече са Лудогорец, ЦСКА и Локомотив (Пловдив). 

Треньорът на Левски предупреди футболистите си да бъдат здраво стъпили на земята и да не допускат никакво подценяване, тъй като това може да им изиграе лоша шега. Хубчев се очаква да заложи на същите титуляри от мача в Ружомберок, като в атака отново ще бъдат Паулиньо, Мариани, Станислав Иванов и Илия Юруков. Голмайсторът Станислав Костов по всяка вероятност ще остане на пейката.

Дебют на "Герена" ще направят новите попълнения Милан Миятович и Янис Каргас, които ще стартират от първата минута. Пред вратаря на Черна гора в защита ще са капитанът Живко Миланов, Каргас, Нуно Рейш и Иван Горанов, докато Тиам и Райнов в центъра на терена. 

Наставникът на Ружомберок Ян Хаспра, който вчера сподели, че навремето е симпатизирал на Левски, обяви, че ще играят същите титуляри, с които започна в Словакия.

С успеха преди седмица "сините" най-после прекъснаха негативната серия без победа като гост в Европа - 12 поредни мача (цели 9 години). Сега на "Герена" ще опитат да продължат и тенденцията да спечелят на реванша, след като преди това са измъкнали преднина в първата среща като гост. В последните пет случая, когато Левски бие навън, след това стига до успеха и в реванша.

Последните пет случая, когато Левски печели като гост в първия мач:

Сезон 1995/96 - УЕФА, квал. кръг
Динамо (Букурещ, Румъния) - ЛЕВСКИ 0:1
на реванша: 1:1 

Сезон 2000/01 - ШЛ, първи квал. кръг
Дюделанж (Люксембург) - ЛЕВСКИ 0:4
на реванша: 2:0 за Левски

Сезон 2003/04 - УЕФА, квал. кръг
Атирау (Казахстан) - ЛЕВСКИ 1:4
на реванша: 2:0 за Левски  

Сезон 2003/04 - УЕФА, 1 кръг
Апоел (Рамат Ган, Израел) - ЛЕВСКИ 0:1
на реванша: 4:0 за Левски

Сезон 2005/06 - УЕФА, 1/16-финал
Артмедия (Словакия) - ЛЕВСКИ 0:1 
на реванша: 2:0 за Левски

Вероятни състави


ЛEВСКИ:  Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Хали Тиам, Мартин Райнов, Илия Юруков, Давиде Мариани, Станислав Иванов, Паулиньо
Треньор: Петър Хубчев
 


РУЖОМБЕРОК: Иван Крайчирик, Матей Чурма, Ян Масло, Михал Йонек, Александер Мойжиш, Тихомир Костадинов, Далибор Такач , Адам Бренкус, Кристи Косе, Петер Гал-Андрежли, Стефан Герец
Треньор: Ян Хаспра 


 

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери