Един от най-великите футболисти в историята на спорта днес празнува специален рожден ден. Диего Марадона става на 60 години. Човекът, известен не само с огромния си футболен талант, но и като неуморим купонджия, ще трябва да отбележи юбилея си в необичайна обстановка. Той е поставен в изолация, след като един от бодигардовете му прояви симптоми на заразяване с COVID-19. Марадона е в рисковата група, тъй като организмът му е сериозно отслабен от дългогодишната злоупотреба с наркотици и алкохол, а освен това през последните 20 години преживя два сърдечни удара и преболедува хепатит.

За много хора Диего Армандо Марадона остава митична личност. Не са малко тези, които го смятат за най-великия футболист в историята, какъвто не се е раждал преди това, а друг като него никога повече няма да се появи.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Историята на тази легенда започва на 30 октомври 1960 г. във Вила Фиорито в покрайнините на Буенос Айрес. Именно там Златното момче е открито за футбола от Архентинос Хуниорс. Запознати твърдят, че още като 12-годишен е събирал повече зрители на трибуните от първия отбор на клуб. На 15 дебютира в аржентинската първа дивизия, ставайки най-младият играч в историята на шампионата. На 16 години вече е национал, а 17-годишен става голмайстор. На 19 години за първи път е обявен за най-добрия футболист на Южна Америка.

„Още 18-годишен не можеше да ходи спокойно по улиците. Дори в Африка го знаеха и

самолетът ни не можеше да излети,
тъй като пистата беше претъпкана от хора,

които искаха да го видят. А това беше време, в което нямаше интернет, мобилни телефони – нищо от съвременните средства за мигновено получаване на информация от цял свят. Диего преминаваше всички човешки или географски граници. Мисля, че в последващите години обаче това му изигра лоша шега и той продължава да носи последствията“, твърди бившият аржентински национал Уго Пероти.

След пет години в Архентинос Хуниорс Диего Марадона преминава в Бока Хуниорс на 20 февруари 1981 г. Трансферът е за 4 милиона долара, а Златното момче отхвърля оферта на Ривър Плейт, който предлага да го направи най-скъпоплатеният играч в отбора. Диего е категоричен, че Бока е отборът, в който винаги е искал да играе. На 10 април Марадона участва в първото си Суперкласико на Буенос Айрес. Бока Хуниорс печели с 3:1 срещу Ривър Плейт, а Диего бележи един гол, след като дриблира покрай аржоентинските национали Алберто Тарантини и Убалдо Фильол. В края на сезона тимът му става шампион, а това си остава единствената титла от аржентинското първенство, спечелена от Марадона.

През 1982 г. е част от състава на Аржентина за световното първенство в Испания. Не успява да блесне, но запознава испанската аудитория с качествата си. След Мондиал`82 вече е част на Барселона, след като каталунците плащат 7 милиона долара на Бока Хуниорс, което за онова време е рекорд в света на футбола. Марадона остава само две години на „Камп Ноу“. Престоят му е белязан от тежката контузия, която получава при сблъсък с Андони Гойкоечея от Атлетик (Билбао). Има опасения, че травмата може да доведе до край на кариерата на аржентинеца. Марадона обаче се възстановява за три месеца. Титуляр е във финала за Кралската купа през 1984 г. срещу баските. Барса губи с 0:1, но Златното момче не е демонстрира, че не е простил на Гойкоечея. Ядосан и от обидите от страната на феновете на Атлетик, Диего провокира масов бой между играчите на двата отбора. Тогава на ръководството на Барселона става ясно, че футболният гений просто повече няма място в испанския футбол.

Затова следва нов трансфер и то в най-силното за онзи момент футболно първенство в света – италианската Серия „А“. Но не отива в богатия отбори от северната част – Ювентус, Милан и Интер. Продаден е за рекордните 10,5 милиона долара на затъналия Наполи от бедната южна част на Италия. На стадион „Сан Паоло“ се събират 75 000 тифози, които са убедени, че се е появил спасителят на клуба. Местният вестник дори твърди: „Може да нямаме работа, качествено управление на града, училища, автобуси или канализация. Нищо от това няма значение, тъй като имаме Марадона“.

И тук започва голямата трансформация на аржентинеца в голяма звезда. През 1986 г. Диего става световна сензация заради представянето си на световното първенство в Аржентина, където почти собственоръчно извежда родината си до световната титла. Датата 22 юни 1986 г. завинаги остава в историята на футбола. Тогава Марадона демонстрира дяволското и божественото в своя талант. В рамките на четири минути той реализира двата най-дискутирани гола, вкарвани някога в Цар футбол. На четвъртфинала срещу Англия (2:1) първо се разписва с лявата си ръка, а действието му остава незабелязано от главния съдия Али Бин Насер от Тунис и българския му асистент Богдан Дочев. След това Марадона финтира почти целия английски национален отбор, включително и вратаря Питър Шилтън, за да прати топката в мрежата. За този футболен шедьовър са необходими

52 метра, 44 крачки, 12 докосвания
на топката за период от 10,6 секунди.

Триумфът на Мондиал'86 само затвърждава божествения му статут в Аржентина, където негови фенове дори основават собствена религия - Църквата на Марадона. Година по-късно Диего затвърждава мнението, че е спасителят на Неапол. Извежда Наполи до първата шампионска титла в историята на клуба. Още едно Скудето е спечелено три години по-късно, а междувременно е записан и триумфът в Купата на УЕФА през 1989 г. Аржентинецът губи малко от божествения си блясък в Неапол през лятото на 1990 г., когато с националния отбор на Аржентина именно на „Сан Паоло“ побеждават Италия на полуфинала на световното първенство. В решителния мач гаучосите губят от Германия с 0:1 след дузпа, а светът вижда, че и боговете плачат. Година по-късно идва краят на приключението на Марадона в Наполи. Той получава 15-месечно отстраняване от футбола заради употреба на кокаин. За подобно пагубно поведение има индикации още от престоя му в Барселона.

След изтичането на наказанието се завръща в Испания и облича екипа на Севиля, въпреки че има интерес от страна на Реал (Мадрид) и изключително силния по това време Олимпик (Марсилия). След година в андалусийския клуб се завръща в родината си, за да играе за Нюелс Олд Бойс. През 1994 г. е част от националния отбор на Аржентина на световното първенство в САЩ. Очаква се там да бъде неговото възкресение за футбола, тъй като в предишните месеци е започнал да показва предишния си блясък. Вместо това се проваля при нов тест за употреба на забранени препарати.

„Направо ми отрязаха краката“, коментира самият Марадона.

Въпреки че играе още няколко години в родината си, неговата кариера вече е в своя край. След 346 гола в 679 мача Диего Марадона спира с футбола през 1997 г. Започва треньорска кариера. В нея обаче не е толкова успешен и определено е далеч от бляскавите години. През 2008 г. е назначен начело на националния отбор на Аржентина, където голямата звезда е Лионел Меси. Гаучосите достигат до четвъртфиналите, но претърпяват тежка загуба с 0:4 от Германия. Въпреки липсата на успехи, Марадона не остава без ангажименти. Работи в отбори от родината, Мексико и ОАЕ. Дори в момента е начело на Химнасия (Ла Плата).

Треньорската му кариера често е прекъсвана заради здравословни проблеми. През 2000 г., три години, след като спира с футбола, получава първия си сърдечен удар. Това става докато на ваканция в уругвайския крайбрежен курорт Пунта дел Есте. През 2004 г., когато вече тежи повече от 100 кг при ръст от 165 см, Марадона получава втори сърдечен удар, който едва не го убива. Последва спешна операция и поставяне на стомашен байпас, с което се цели да отслабне поне 50 кг.

Това обаче не слага край на здравословните му проблеми. Два пъти постъпва в болница заради алкохолна зависимост. През 2007 г. преболедува и хепатит, а след това се лекува и в психиатрични клиники. Има няколко престоя в Куба, където се бори със зависимостта си към наркотиците. Именно в този период изгражда приятелски връзки с покойните комунистически лидери от Латинска Америка – Фидел Кастро (Куба) и Уго Чавес (Венецуела).

В продължение на 25 години Диего Марадона категорично твърди, че има само две деца. Това са дъщерите му Далма и Джанина, родени през 1987 и 1988 г., от брака с детската му любов Клаудия Вияфане. След развода аржентинецът признава още пет деца от различни извънбрачни връзки в Италия, Куба и Аржентина. През 2013 г. се ражда синът му Диего Фернандо от тогавашната му приятелка Верона Охеда.

„Браво, тате! Още три деца и ще си имаш цял футболен отбор от наследници. Направи го! Ти можеш“, написа саркастично дъщеря му Джанина на профила си в „Инстаграм“.

Дни преди 60-годишния си юбилей Диего Марадона даде интервю за авторитетното издание „Франс Футбол“, в което обяви и голямата си мечта: „Ще ми се да имам възможността да вкарам още един гол на Англия, но този път с дясната ръка.“

60 ФАКТА ЗА ЮБИЛЯРА МАРАДОНА
ЕДИНственият и неповторим Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г.
ДВА пъти играе на финал на световно първенство. През 1986 г. печели титлата с победа над Германия, а четири години по-късно губи от немците.
ТРИ са извънбрачните му деца, родени в Куба
ЧЕТИРИ са головете, които Германия вкарва на водената от Марадона Аржентина на четвъртфинал на Мондиал 2010
ПЕТ са мачовете, които изиграва за Нюелс Олд Бойс през 1993 г., но това е достатъчно на клуба, за да кръсти една от трибуните на стадиона на Марадона
ШЕСТ милиона и 970 000 евро е сумата, срещу която Диего прави трансфер от Бока Хуниорс в Барселона през 1982 г.
СЕДЕМ са животите на котките, но Марадона има много повече“, твърди съвременна аржентинска поговорка
ОСЕМ са официално признатите му деца
ДЕВЕТ са головете, които е вкарал в мачовете си срещу Удинезе. Срещу никой друг клуб не е реализирал повече попадения
10 е номерът на фланелката му
11 са головете, които вкарва в дебютния си сезон за Барселона (1982/83)
12 години е минималната възраст на зрителите, които имат право да гледат документалния филм „Марадона“ на британския режисьор Асиф Кепадия
13 епизода имаше телевизионното шоу „Нощта на 10“ през 2005 г., в което Марадона взимаше интервюта от различни звезди
14 часа линейката с Марадона обикаля из Буенос Айрес, тъй като нито една болница не иска да се окаже мястото, където легендарният футболист е умрял
15 месеца е срокът на наказанието, което получава от Италианската футболна федерация заради употреба на наркотици
16-годишен дебютира за националния отбор през 1977 г. Това става при победата с 5:1 над Унгария
17 са попаденията, които реализира в първия си сезон като играч на Бока Хуниорс през 1981 г.
18 са дупките на игрището за голф. Това е хобито, което Марадона открива след края на кариерата си
19 години изминават, преди Диего да признае публично, че голът му с ръка срещу Англия на световното първенство през 1986 г. е нередовен
20 години продължава бракът му с детската му любов Клаудиа Вияфане. Двамата се развеждат през 2004 г.
21 мача изиграва за Аржентина на световни първенства
22 дни е продължителността на целия филмов материал, който Асиф Кападия събира за документалния си филм за Марадона
23 са мачовете, в които води първите два отбора в треньорската си кариера. В тези срещи записва три победи
24 месеца е срокът на условната присъда, която получава през 1994 г., когато стреля по журналисти с въздушна пушка
25 октомври 1997 г. е датата на последния мач в професионалната му кариера, а Бока Хуниорс печели с 2:1 дербито с Ривър Плейт
26 са мачовете, които изиграва с екипа на Севиля, преди договорът му да бъде прекратен заради нарушаване на няколко правила, включително и шофиране по улиците на града със 150 км/ч зад волана на спортното си Порше
27 поне са различните прякори, с които наричан Марадона. Най-известният от тях е Златното момче
28 пури на седмица е пушел Диего преди да бъде приет в болница през 2007 г.
29 е броят на асистенциите му като играч на Наполи, за който вкарва 115 гола в 259 мача
30 за 30“ е името на документална поредица на спортната телевизия ESPN, а една от сериите се казва „Марадона`86“
31 дни е периодът, за който „Музеят на Марадона“ беше затворен заради пандемията от коронавирус
32 години се задържа рекордът му за най-много асистенции (две) по време на мач от световно първенство. Меси подобри постижението през 2018 г.
33 години след представянето си в Наполи Диего беше обявен за почетен гражданин на Неапол (2017 г.)
34 е броят на головете, които е вкарал в 90-те си мача за Аржентина
35 милиона евро е дългът му към италианската хазна за неплатени данъци
36 000 долара! Това е сумата, за която негова обица беше продадена на търг през 200 г.
37 години изминаха от първия му хеттрик в евротурнирите при гостуване. Разписва се три пъти при победата на Наполи с 5:1 над Магдебург в КНК на 14 септември 1983 г. Година по-рано се разписва три пъти при 8:0 над Аполон (Лимасол), но в домакински мач
38 са мачовете, в които беше начело на мексиканския Доридос Синалоа. Балансът му е 20 победи 9 равенства и 9 загуби
39 номерът на фланелката на Ривър Плейт, с която играе Ернан Лопес – праплеменни на Марадона
40 години от живота ми се равняват на 70 години от живота на всеки друг човек“, твърди Дон Диего преди години
41 човека го придружават по време на рекламна кампания в добрите времена на футболната му кариерата
42 години изминаха от световното първенство в Аржентина, за което Марадона не попадна в шампионския състав на Сесар Луис Меноти, тъй като бил прекалено млад
43 са мачовете му за Барселона, а в тях вкарва 30 гола
44 години изминаха от професионалния му дебют във футбола (20 октомври 1976 г.)
45 са мачовете, които изиграва в последния си сезон като играч на Архентинос Хуниорс през 1980 г., като в тях вкарва 43 гола
46 е общият брой на изиграните от Диего официални състезателни срещи за националните отбори на Аржентина за младежи до 20 г. и мъже, като в тях се разписва 17 пъти
47 човека са присъствали на събитието през 2018 г., на което Марадона иска ръката на приятелката си Росио Олива
48 месеца продължава брака на дъщеря му Джанина с футболната звезда Серхио Агуеро
49 години продължи управлението на Фидел Кастро над Куба. Двамата с Марадона бяха близки приятели
50 хиляди са последователите в бившата му съпруга Клаудиа Вияфане в „Инстаграм“
51-ата минута е моментът от четвъртфинала на Мондиал`86, когато пада прословутия гол на Божията ръка срещу Англия
52 хиляди присъстват на стадиона в Токио, когато Аржентина печели световната титла за младежи през 1979 г.
53,6% е броят на подкрепилите Марадона в интернет гласуването за Футболист на хилядолетието, проведено през 2000 г.
54 дни продължи престоят му като изпълнителен директор на беларуския Динамо (Брест) през 2018 г.
55 евро бяха платени за фланелка на Марадона през април на благотворителен търг в подкрепа на борбата с COVID-19
56 км е разстоянието от Буенос Айред до Ла Плата, където в момента Диего Марадона е треньор на местния Химнасия
57 кг тежеше Марадона, след като през 2005 г. му беше направен байпас на стомаха
58 гола са официално отбелязаните от него след изпълнение на пряк свободен удар. Според други статистики бройката е 62
59 са ранените по време на масовия бой, възникнал по време на финала за Кралската купа през 1984 г.
60 са годините, които днес Диего Армандо Марадона навършва. Честит рожден ден!
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ