Атлетик (Билбао) победи драматично у дома рекордьора по трофеи Барселона с 1:0 в 1/4-финален сблъсък и го изхвърли от Купата на Краля. Иняки Уилиямс (90+3) отбеляза гола в добавеното време. Така каталунците последваха съдбата на другия голям фаворит Реал (Мадрид), който два часа по-рано загуби от Реал Сосиедад с 3:4 на „Сантяго Бернаеу“ и също отпадна.

Гостите започнаха по-активно, но след пропуски на Ансу Фати в 10-ата минута домакините стигнаха до гол чрез Иняки Уилямс, но той не бе зачетен заради засада. Каталунците продължиха да имат инициативата, като владееха топката в повечето време, но не отправяха удари.

В 31-ата минута вратарят Тер Щеген сбърка при подаването си към Иван Ракитич и Раул Гарсия успя да открадне топката, след което стреля от границата на наказателното поле, но малко над напречната греда. Домакините също опитаха натиск, но и те не успяха да отправят опасни удари към вратата.

След почивката картината на терена не се промени особено. Гостите владееха повече топката, а баските очакваха своите шансове на контраатака. В 64-ата минута Дани Гарсия избута Де Йонг в гърба, но съдията подмина ситуацията и не отсъди дузпа.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В 70-ата минута Сержи Роберто получи подаване отдясно, напредна и подаде в наказателното поле, където Антоан Гризман стреля моментално, но в тялото на вратаря Симон. Две минути след това Раул Гарсия шутира от добра позиция, но високо над вратата на гостите. Секунди по-късно и Унай Нунес отправи удар с глава, но покрай гредата.

Жерард Пике се контузи и се наложи да бъде заменен от Самуел Умтити в 80-ата минута. Две минути преди края на редовното време Артур изведе Меси, който веднага стреля, но вратарят Симон изби с крак.

Точно когато всички очакваха продълженията "Сан Мамес" резервата Ибай Гомес центрира и Иняки Уилямс (90+3) се разписа с глава. От повторенията останаха съмнения дали Серхио Бускетс не отклонява топката във вратата, но в крайна сметка голът бе записан на Иняки Уилямс.

Тази година за полуфиналите се класираха Атлетик Билбао, Реал Сосиедад, Мирандес и Гранада, които ще продължат да спорят за трофея.