Футболистката от женския национален отбор по футбол на Япония и звезда на американския Вашингтон Спирит Куми Йокояма шокира целия свят с разкритието, че се е родила мъж.

27-годишната японка разказа как преди седем години се е подложила на операция за смяна на пола, а след това никой не е разбрал тайната й.

"През годините съм излизал с няколко жени, но тайната ми никога не стигна до Япония. У дома винаги ме питат дали имам приятел, докато в САЩ въпросът е дали имам приятел или приятелка. Когато моята партньорка ми каза, че няма абсолютно никакъв смисъл да продължавам да се крия, нещо наистина ми щукна. Не ми бе лесно да изрека тези думи и определено не го чаках с нетърпение. Ако обаче помисля за живота ми занапред, без тази тайна ще ми бъде далеч по-леко.

Преди един мач Куин носеше фланелка с надпис "Пазете транс децата" и тогава осъзнах, че реално тя прави правилното нещо, а аз - не. Напоследък думата "ЛГБТ" става позната на все повече японци и се използва все по-често в медиите, но хора като мен продължават да мълчат. Ако всички говорим заедно, може би обществото ще обърне повече внимание на проблемите ни", разказа Йокояма.