Олд Трафорд

"Олд Трафорд", известен още като "Театъра на Мечтите" е официалния клубен стадион на Манчестър Юнайтед. Съоръжението е на второ място по капацитет, като отстъпва единствено на "Уембли". Със своите 76,000 места, стадиона е единствения в Англия с рейтинг 5 звезди от УЕФА. "Театъра на мечтите" е арена на Манчестър Юнайтед от 1910г насам, с изключение на период от 8 години (1941-1949), през които стадиона е разрушен в следствие на бомбардировки през Втората световна война. ^^

В този времеви интервал "червените дяволи" играят на един стадион с градския съперник Манчестър Сити, а именно "Мейн Роуд". "Олд Трафорд" редовно приема полуфинални мачове от турнира за купата на Англия, които се играят на неутрален терен, а също и няколко мача на националите на Англия, по времето когато "Уембли" е в процес на реконструкция. На терена са се играли и мачове от Световното през 1966г и Европейското през 1996г, а финала на Шампионската лига през 2003г е перлата в короната. Извън футбола, на "Олд трафорд" са се играли финали по ръгби.

История

Преди 1902г Манчестър Юнайтед са известни като Нютън Хийт и по това време играят мачовете си на *Норт Роуд" и след това на "Банк Стрийт" в Клейтън. И двата терена обаче са в отчайващо състояние. След спасяването на отбора от банкрут и смяната на името, новият президент решава през 1909г, че "Банк Стрийт" не е подходящ стадион за тим, спечелил наскоро Първа дивизия и купата на Англия и решава да даде средства за конструкцията на нов стадион. Купуването на земята за строежа струва 60,000 паунда, а плановете са за стадион с 100,000 места. Въпреки това, се оказва, че допълнителни 30,000 паунда ще бъдат нужни за осъществяването на този план затова капацитета е намален до 60,000 места, с абсолютен максимум от 80,000. Планира се седалки да има в южната трибуна, която е покрита с козирка, а останалите 3 сектора да са без седалки или така наречените "тераси". За архитект е избран Арчибалд Лейтч, който е планирал множество други стадиони, а фирмата изпълнител е "Меср Брамелд и Смит" от град Манчестър. Официалното откриване става на 19 Февруари 1910г в мач срещу Ливърпул. За съжаление на феновете, отбора не успява да маркира откриването на новият си стадион с победа и губи с 4-3 от "мърсисайдци". Журналист, присъствал на мача описва стадиона като: "Най-красивият и забележителен стадион, на който съм присъствал!" Преди завършването на "Уембли" през 1923г, финала за купата на Англия е приеман от множество стадиони из цяла Англия, включително "Олд Трафорд". Първият подобен е през 1911г между Брадфорд и Нюкясъл. Следващият от тези финали е през 1915г, като отборите на Шефийлд Юнайтед и Челси спорят за трофея. Шефийлд печелят мача с 3-0 пред близо 50,000 зрители. На 27 Декември 1920г "Олд Трафорд" е домакин на най-посетеният мач на Юнайтед в периода преди Втората световна война - 70,504 фена наблюдават как отбора губи с 3-1 от Астън Вила.

^^Най-посетеният мач в историята на стадиона е този между Уулвърхемптън и Гримзби, които се изправят един срещу друг в полуфинален двубой от турнира за купата на Англия. Общо 76,962 души присъстват на "театъра на мечтите. С настоящият капацитет от 76,212 души, изглежда, че този рекорд няма как да бъде подобрен в близкото бъдеще, но ако плановете за разширяване на капацитета до 90,000 места се осъществят, това може да доведе до нови рекорди. През 1934г е добавен покрив към един от секторите, а тези в ъглите са покрити през 1938г. Въпреки това, германски бомбардировки през Втората световна разрушават голяма част от стадиона и най-вече главната трибуна. Комисията по войната отпуска на клуба 17,474 паунда за покриване на щетите. По време на реконструкцията, Манчестър Юнайтед играе домакинските си мачове на "Мейн Роуд", собственост на градския съперник Манчестър Сити. 10 години без мачове изминават преди "Олд Трафорд" отново да отвори врати през 1949г. Първият мач на реконструираният стадион се провежда на 24 Август 1949г срещу Болтън и е посетен от 41,748 души.

^^През 1954г е възстановен покривът над основната трибуна, а скоро след това са покрити и останалите сектори. През 1959г е сложена козирка и над митичният "Стретфорд Енд". Клубът също така инвестира и в осветлението на терена. Въпреки, че феновете вече имат възможността да наблюдават любимците си и през нощта, огромните колони, поддържащи покривите, закриват видимостта на немалко от зрителите. С наближаването на световното първенство в Англия през 1966г, шефовете на Юнайтед се решават да сменят изцяло дизайна на северната и източната трибуна. Старите носещи греди на покривите са подменени през 1965г с модерни конзоли на върха на покрива, като по този начин видимостта вече не е ограничена, независимо от мястото на стадиона. Архитекта Алтърдън Фулър сменя подредбата в секторите, като поставя така наречените "тераси" в по-долните редове на сектора, а по-голямата част, която се намира над терасите е заета със седалки. С подмяната на огранизацията на секторите, клуба пристъпва към придаване на заоблена форма на трибуните, като по този начин целият терен ще бъде заобиколен от сектори и атмосферата ще се подобри. Междувременно "Олд Трафорд" е домакин на третия и засега последен финал за купата на Англия през 1970г. 62,078 души наблюдават преиграването на финала между Челси и Лийдс, завършил 2-1 за лондончани.

^^През 70-те години футболното хулиганство достига апогея си в Англия и с отпадането на Манчестър Юнайтед във Втора дивизия през 1974г, хулиганската фракция на тима - "Червената Армия" набира бързо лоша популярност. Дейностите им довеждат клуба до решението трибуните да се оградят с решетки, което да пречи на феновете да нахлуват на терена. Със всяко нововъведение на "Олд Трафорд" след войната, капацитета бавно намаля. До 80-те години, от първоначалните 80,000 места са останали около 60,000. През 1990г капацитета намаля още повече, в следствие на решението на правителството всички трибуни да бъдат покрити със седалки. Това означава, че плановете, "Стретфорд Енд" да бъде преобразен в сектор изцяло от тераси, е трябвало да бъдат изоставени. Решението на правителството ^^и отстраняването на терасите от трибуните, намаля капацитета на съоръжението до 44,000 места. Въпреки това, постоянните успехи на тима и повишаващата се популярност са фактор, изискващ промени по стадиона.

През 1995г започва конструкцията на изцяло нова северна трибуна, която се очаква да бъде завършена навреме за Евро 96. Трите й етажа правят капацитета и 26,000 места, а този на стадиона се покачва до 55,000. Покривът на "театъра на мечтите" се превръща в най-големият в Европа. Успехът на червените през следващите години е предпоставка за още реконструкции.

Първо е добавен нов етаж към източната трибуна. С отварянето на реконструирания стадион през Януари 2000г, капацитета е ^^увеличен до приблизително 61,000 места, а с построяването на втори етаж на западната трибуна, става 68,217. 3 години по-късно Манчестър е домакин на първия си голям европейски финал между Милан и Ювентус. От 2001 до 2007г, след разрушаването на старият "Уембли", националите на Англия са принудени да играят домакинските си двубои на други стадиони.

През първите няколко години, отбора обикаля Англия и играе на различни стадиони - от "Вила Парк" до   "Сейнт Джеймсис Парк". От 2003г до 2007г, когато новият "Уембли" е завършен, националите изиграват общо 12 мача в Манчестър - повече, отколкото на всеки друг стадион.

 Последният мач на островитяните на "Олд Трафорд" се ^^играе на 7 Февруари 2007г, когато Англия губи от Испания с 1-0. Мачът се играе пред 58,207 души. Последното увеличаване на капацитета на "театъра на мечтите", което се осъществява между месец Юли 2005г и Май 2006г, е с 8,000 места, като се построяват нови етажи на северозападния и североизточния сектор. На 31 Март 2007г е поставен рекорда за най-голяма посещаемост на мач от Висшата лига, а именно 76,098 души, срещу Блекбърн.

  

 

Бъдеще

^^ Изчислено е, че за всяко обновление по стадиона отсега нататък, и по специално на Южната трибуна, цената за строителните дейности ще стигне до 90-100 милиона паунда, почти колкото е похарчено по стадиона през последните 14 години. Това се дължи на факта, че над 50 къщи трябва да бъдат закупени от клуба, което ще предизвика негодувание сред местните. Освен това, всяко разширение ще трябва да бъде построено над жп линията, която минава непосредствено до "Олд Трафорд". В най-добрият случай, Южната трибуна ще получи поне още един етаж, а запълването на Югозападния и Югоизточния ъгъл на стадиона ще допринесе за "облата" форма на трибуните. Настоящите проекти за бъдещи изменения по "Театъра на мечтите" сочат, че след разширяване на капацитета, той може да стигне до 96,000 души, повече от новият "Уембли".