Финалът в Шампионската лига между Манчестър Сити и Челси на 29 май в Истанбул ще е петият или шестият в историята между английски отбори в евротурнирите.

Първият случай е през 1972 година, когато в спор за Купата на УЕФА в два мача излизат Тотнъм и Уулвърхемптън. „Шпорите“ печелят трофея след 2:1 като гости в първия двубой и 1:1 на реванша.

През 2008 година Манчестър Юнайтед и Челси бяха на финала в Шампионската лига. Редовното време и продълженията завършиха 1:1, а при дузпите „червените дяволи“ ликуваха и взеха ценния приз.

През 2019 година и двата финала – за Шампионската лига и Лига Европа бяха между английски отбори. Ливърпул победи Тотнъм с 2:0 и спечели най-комерсиалния турнир. Челси пък разби Арсенал с 4:1 и грабна купата на Лига Европа.

Тази година има шанс отново и двата финала да са английски. Довечера предстоят полуфиналните реванши от Лига Европа между Рома – Манчестър Юнайтед и Арсенал – Виляреал. „Червените дяволи“ имат добър аванс от първия мач – 6:2. „Артилеристите“ пък загубиха в Испания с 1:2.

Ако Юнайтед и Арсенал продължат напред, техният финал ще е петият между английски отбори в евротурнирите, тъй като битката за Лига Европа е  седмица по-рано. При това положение Сити – Челси ще е шестият спор между представители на Англия за клубен европейски трофей.