Българският национал Божидар Краев и Мидтиланд се класираха за груповата фаза на Шампионската лига. Датският първенец, който отстрани българския шампион Лудогорец във втори квалификационен кръг, обърна драматично чешкия Славия (Прага) с 4:1 и за първи път в историята стигна до участие в групите на най-престижния европейки клубен турнир.

Първата среща в чешката столица бе завършила без голове, а на реванша до 65-ата минута Мидтиланд губеше с 0:1 след ранния гол на Петер Оляйника (3). Божидар Краев бе резерва и се появи в игра в 58-ата минута на мястото на бразилеца Евандер. Скоро след това Сори Каба (65) възстанови равенството.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В следващите минути чехите натиснаха, но не успяха да реализират ново попадение. В 81-ата минута се стигна и до дузпа за Мидтиланд, след като защитник на Славия игра с ръка в наказателното си поле. Сори Каба застана зад топката, но Коларж отрази удара му. Последва разглеждане на ситуацията с ВАР заради излизане на вратаря пред голлинията в момента на удара. Дузпата бе пребита, но този път Александър Шолц (84-дузпа) застана зад топката и бе точен за 2:1.

Чешкият шампион се втурна в атака, но се оголи в защита и инкасира още две попадения, дело на Франк Онйека (88) и Андерс Драйер (90+1) за крайното 4:1. За последното асистенцията бе на Краев.

Залцбург срази у дома Макаби (Тел Авив) с 3:1 и с общ резултат 5:2 също се класира за груповата фаза. Дака (16) изведе австрийците напред в резултата, а Карзев (30) изравни. Собослай (45+4-дузпа) и отново Дака (68) оформиха крайния резултат.

ПАОК (Солун) загуби с 1:2 и у дома от Краснодар, след като бе паднал със същия резултат в Русия. Така гръцкият тим отпадна с общ резултат 2:4. На реванша Михайлидис си вкара автогол в 73-ата минута, но скоро след това Ел Кадури (77) изравни. Радостта на домакините бе кратка, след като Кабела (78) бе точен за 1:2 и донесе победата за руския тим.

Така Мидтиланд, Залцбург и Краснодар станаха последните три тима, осигурили си участие в групите на най-престижния европейски клубен турнир, след като във вторник вечер това направиха още Динамо (Киев), Олимпиакос и Ференцварош.

Жребият за груповата фаза е днес от 18:00 часа българско време.