Не виня Хуанде Рамос за лошия старт на Тотнъм - и може да се изненадате, но не виня и Даниел Леви също. Ако искате да разберете, защо отборът страда толкова трябва просто да погледнете продажбите на Роби Кийн и Димитър Бербатов. За мен няма никакво съмнение, че Тотнъм не можеше да си позволи да загуби двама от най-добрите играчи в Премиършип за няколко седмици. 

Във време на критика, всички искаме да обвиняваме индивидуалности. Понякога това е прекалено лесно. С продажбите на Кийн и Бербатов, имаше и много други неща, които вървяха грешно като ненаситност, грешен мениджмънт и егоизъм. Българският нападател Бербатов не спря да ни говори, че има „мечта”. Добре за теб Дими, ти имаш мечта свързана с малко повече нули добавени в банковата ти сметка.

Но не мислиш ли, че и Тотнъм има също мечта? Не мислиш ли, че като те купиха и ти помогнаха да се превърнеш в един от най-добрите нападатели в света, имаш задължение да им се отплатиш, като им помогнеш да изпълнят своята мечта. Ти получи своя път с отровното си поведение на старта на сезона – цупенето, мрачното поведение и нежеланието да играеш струваха много за клуба, който вярваше в теб.

И какво за съотборниците, които остави зад себе си, как си мислиш, че се чувстват те? Шефът на “шпорите” Леви е много злепоставен. Винаги е най-лесно да обвиниш хората в костюми. Но аз го познавам от много години и харесвам начина, по който той мисли – и мечтата, която той има също е Тотнъм. При Леви клубът направи видим прогрес. Очакванията се покачваха всяка година и успехът в Карлинг Къп на “Уембли” предположи добри времена. Но този сезон дойде като гръм. Никой от нас не е предполагал такъв ужасен старт.

Като много, аз мислих, че те ще са сериозен претендент за място в Топ 4. Но с продажбите на Кийн и Бербатов, всичко се обърна грешно. Беше ясно през миналия сезон, че Бербатов не иска да играе за Тотнъм повече. Единствената изненада бе, че клубът изчака до пет минути преди края на трансферния прозорец, за да го продаде. Това определено бе грешка. Но защо се случи?

Трябва да погледнем как “шпорите” купуваха и продаваха играчи през лятото, за да разберем какъв бе страхотният им план. Смятам, че те разчитаха много на това да привлекат Роман Павлюченко, нещо, което направиха, който да си партнира с Андрей Аршавин от Зенит. За първи път след загубата с 0:2 от Портсмут, асистентът на Рамос Пойет публично призна, че Павлюченко и Дарън Бент не могат да играят заедно – което означава, че никога не е смятано това да е нападателната двойка. Те си мислеха, че ще вземат Аршавин, който щеше да е идеален партньор за Павлюченко, но това не стана, което бе огромен удар за Тотнъм, особено след продажбата на Кийн в Ливърпул.

Докато трансферът на Бербатов бе разбираем, то този на Кийн учуди всички. Смятам, че причината да го продадат е, че са смятали офертата на Ливърпул за твърде добра. Бербатов и Кийн са двама играчи, които могат да отидат във всеки отбор и не е случайно, че единият отиде в европейския шампион, а другият в отбор, който го следва по петите. Можеше да бъде купен Аршавин без да се продават Кийн и Бербатов, но предполагам, че ръководителите на Тотнъм са загубила ума и дума при тези пари. “Шпорите” трябваше да продадат Бербатов много по-рано, за да има време да намери негов заместник, след като разбраха, че руснаците няма да продадат Аршавин за цената, която те искаха да платят.

Тук има много жертви – не само 36-те хиляди, които идват на „Уайт Харт Лейн” всяка седмица и които мечтаят също както Бербатов. Единствените победители са Топ 4. Големите клубове като Юнайтед и Ливърпул завъртат главите на играчите и осакатяват по-малките отбори./БЛИЦ