АНГЛИЯ
- Във Висшата лига в момента тече втората година то подписания срещу 1,7 милиарда паунда трисезонен договор за рекламни и телевизионни права. Това означава, че 20-те клуба от първенството са силно изолирани от финансовата криза.
- За разлика от Испания, където елитните клубове настояват за повече приходи от права, отколкото получават в момента, във Висшата лига клубовете са пълни с пари. 50% от приходите от телевизиите се разпределят от клубовете, други 25% се поделят в зависимост от мястото в класирането, а последните 25% са зависими от телевизионното присъствие на клуба.
- Закупуването на Манчестър Сити от групировката от Абу Даби наля милиони петролни долари в английския футбол, който и без това бе пълен с чуждестранни капитали.
- Въпреки всичко ситуацията не е толкова розова. Уест Хям бе частично ударен от икономическите катаклизми. “Чуковете” загубиха основния си спонсор, а собственикът Бьорголфур Гудмусон планира да продаде акциите си, след като банковата система в родната му Исландия се срина.
- Собственикът на Нюкасъл Майк Ашли също отчаяно се опитва да продаде клуба на печалба. Неуспехът му е само начален сигнал, че световните милиардери вече се замислят преди да инвестират в английския футбол.

ФРАНЦИЯ
- Френските отбори твърдят, че се по-стабилни, а не по-богати от своите съперници в големите европейски първенства.
- Френската лига държи клубовете под постоянно и стриктно финансово наблюдение. Това доведе до недоволство от страна на клубовете, които в момента са благодарни за централизирания одит.
- Шампионът Лион е единственият клуб във Франция, който се търгува на фондовия пазар и загуби почти половината от пазарната си цена след фалита на американската банка “Леман Брадърс” през септември. Въпреки това клубът вече е готов с план за изграждането на нов стадион за 62 000 зрители, който трябва да е готов през 2013 г.
- Телевизионните права на Лига 1 бяха продадени по-рано през тази година в четиригодишен колективен договор, а лекия спад на посещаемостта на мачовете се дължи най-вече на изпадането на популярния Ланс в Лига 2.
 
ГЕРМАНИЯ
- Големите германски клубове, включително Байерн, станаха най-печелившите в Европа и изместиха тимовете от Висшата лига, според доклада на консултантската фирма “Делойт”.
- Германските клубове имат и по-голяма възможност да избегнат финансовата криза, за разлика от отборите в Испания и Италия.
- Печалбата на германските тимове им помага да държат под контрол заплатите на играчите. Английските клубове използват поне две трети от приходите си за покриване на възнагражденията на играчите, докато в Германия това става само с около 45% от печалбата, твърди “Делойт”.
- Предпазливостта на германските клубове е разбираема, тъй като някои клубове продължават да се считат за непечеливши организации и това дава малки възможности за контролирането на даден клуб от само един човек.
 
ИТАЛИЯ
- Приходите от телевизионни права е финансвия гръбнак на италианските футболни клубове и повечето телевизионни сделки в Серия “А” са с държавната РАИ, както и с частните групировки “Медиасет” и “Скай”.
- Настоящите договори изтичат през 2010 г., когато правата ще бъдат продадени колективно от “Лига Калчо”, като това ще попречи на отделните клубове да се договорят самостоятелно, както е в момента.
- В същото време заради кризата има проблеми с намирането на спонсори на отборите, като Лацио и Палермо играят без лого на някаква фирма на екипите си.
- Дори и преди глобалната финансова криза да започне, големите отбори и особено Милан се оплакаха, че италианското данъчно законодателство им пречи да привличат най-добрите футболисти.
- Намаляващата посещаемост и полупразните стадиони продължава да е проблем за водещите клубове и те се опасяват, че в бъдеще италианският футбол в бъдеще няма да се продава така добре навън, както е при мачовете от Испания и Англия.
 
ИСПАНИЯ
- Реал (Мадрид) и Барселона, най-богатия и третия по богатство клубове в света, печелят милиони от телевизионни и спонсорски права са предпазени от засягане от финансовата криза, твърдят анализаторите и официалните лица от клубовете.
- В долната част на Лигата има поне 6 тима, включително втородивизионните Реал Сосиедад, Селта и Леванте, са под административно управление и могат да имат още неприятности, ако рецесията продължи да се увеличава.
- Много клубове са в капана на порочния кръг от скъпи трансфери, надути заплати и спираловидно нарастване на дълговете и ще бъдат ударени от финансовата криза.
- Стремителното намаляване на приходите от реклами е на път да удари клубовете и телевизиите, които платиха огромни сума за правата на мачовете. А именно рекламите са най-важния източник на приходи за 42-ата клуба в първите две дивизии.
- Продажбата на недвижимо имущество бе спасителна пътека използвана от някои клубове, но кризата в строителния сектор, който има близка връзка с футбола заради собствеността на някои клубове, вече затвори тази опция за отборите.