Най-популярният бразилец в света Пеле, известен като Краля на футбола, става на 68 години днес. БЛИЦ припомня на своите читатели факти от кариерата на големия футболист.

* Пълното име на Пеле е Едсон Арантиш ду Нашсименту.
* Месец преди да роди, майката на Пеле посещава една от най-популярните врачки в Бразилия
. Гадателката предсказва, че ще се роди момче, което ще стане крал. Никой не и вярва, тъй като Бразилия е република, но впоследствие се оказва, че жената е права – Пеле става крал на футбола.
* Бащата на Беле е професионален футболист, но прекратява рано кариерата си заради тежка травма в коляното. Той опитва да се върне в игра, въпреки лекарската забрана, но болките са огромни и в крайна сметка се оттегля от терена.
* От 1956 до 1974 година Пеле играе в тима на Сантос.
* С националния отбор на Бразилия става трикратен световен шампион - през 1958 (когато е само на 17 години), 1962 и 1970 г.
* Пеле завършва спортната си кариера в Ню Йорк, където от 1974 до 1977 г. играе за местния клуб Космос.
* В края на 2005 г. синът на футболната легенда – Единьо – постъпва в клиника за лечение на наркозависими.
* Пеле почти никога не познава крайния изход на мачовете и турнирите. Поради тази причина отдавна върви лафът: "Ако искате да спечелите от тотото, заложете на противоположния знак, предсказан от Пеле!"
* Краля на футбола не признава класата на Диего Марадона. Бразилецът се изказва негативно за Диего през 1982 година, когато младият аржентинец дебютира на световните финали в Испания. Четири лета по-късно, когато Аржентина става световен шампион, Пеле заявява, че успехът е дело на целия отбор, а не на Марадона.