Най-добрият български тенисист Григор Димитров показа характер и обърна 19-годишния италианец Яник Синер за успеха с 4:6, 6:4, 6:4 в мач от 1/8-финалите на турнира в Рим. Това беше първа срещата между Гришо и световния №81. В следващия кръг Гришо ще се изправи срещу Денис Шаповалов или Уго Юмбер.

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна неприятно за Димитров, който допусна да бъде пробит на нула още в първия гейм. След това Синер спечели подаването си, въпреки че му се наложи да спасява три брейкбола. Едва тогава Гришо успя да вземе гейм и намали на 1:2. Италианецът обаче спечели подаването си и възстанови аванса си. В петия гейм на хасковлията се наложи да спасява два брейкбола, но все пак спечели собственото си подаване и намали на 2:3. Яник Синер обаче продължи да не допуска пробиви и отново поведе взе аванс от два гейма. Григор най-сетне взе без проблем гейм при свой сервис за 3:4. Италианецът обаче отговори по същия безапелационен начин и възстанови преднината си. Димитров явно най-сетне коригира сервиса си и отново взе подаването си нула за 4:5. След това българският тенисист поведе с 30:0 при подаване на Синер, но италианецът успя да спечели следващите четири точки, с което взе своя сервис гейм и първия сет с 6:4.

ВТОРИ СЕТ
И тази част започна с пробив в подаването на Григор Димитров. Българинът обаче отговори незабавно и върна брейка, за да изравни за 1:1. След това Гришо и Синер взеха своите сервис геймове и резултатът стана 2:2. След това на Димитров се наложи да спасява два брейкбола, но все пак взе подаването си. Италианецът също спечели сервис гейма си и изравни за 3:3. Българинът отново взе аванс в резултата, но Синър бързо отговори – 4:4. Димитров експресно спечели подаването си на нула и поведе в резултата в решителен момент от сета. След това българският тенисист направи пробив в подаването на италианеца и по този начин спечели втория сет с 5:4 и изравни резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ
И тази част започна със сервис гейм на Димитров, но този път българинът не допусна пробив и взе подаването си. На Синер се наложи да спасява един брейкбол, но спечели своя сервис гейм и изравни за 1:1. Макар и трудно Гришо взе подаването си и отново поведе в резултата. След това Димитров направи пробив на нула, който след това затвърди и поведе с 4:1. Италианецът обаче взе подаването си и намали изоставането си. Хасковлията не допусна изненада и възстанови убедителния си аванс – 5:2. След това Синер взе подаването си, а после дори направи пробив, за да намали на 4:5. Последва маратонски гейм, при който Григор Димитров стигна до пробив при петата си възможност. По начин българският тенисист взе часта с 6:4 и стигна до победата в мача в три сета.