Световната № 4 Светлана Кузнецова ще води отслабеният тенис тим на Русия на финала за Фед Къп срещу Испания през следващата седмица, обяви капитанът на отбора Шамил Тарпишев.

Той бе принуден да подготви по-слаб тим, след като олимпийската шампионка Елена Дементиева и сребърната медалистка от Пекин Динара Сафина заради лични ангажименти отказаха да играят в мача на 13 и 14 септември в Мадрид.

Мария Шарапова се възстановява от контузия в рамото, а Ана Чакветадзе не е във форма. Това принуди Тарпишев да повика световната № 10 и бронзова медалистка от олимпиадата Вера Звонарьова, № 56 в ранглистата Екатерина Макарова и № 71 Елена Веснина.

“Това е най-добрият тим, който можем да съберем в момента, заяви Тарпишев пред медиите. – Дементиева и Сафина имат шанс след Ю Ес Оупън да станат № 1 в света, така че е добре да им дадем шанс.”

Русия се опитва да спечели своята четвърта Фед Къп за последните пет години.

В същото време капитанът на испанския отбор Мигел Маргетс назова състава на иберийките за мача с рускините. В състава попаднаха Анабел Медина-Гаригес (№ 26 в света), Карла Суарес-Наваро (№ 51), Нурия Ягостера-Вивес (№ 93) и Вирхиния Руано-Паскуал (№ 102).

“Русия е невероятно силен отбор. В момента шест руски тенисистки се намират в първата десетка на света, заяви Маргетс. - Ако ни се отдаде да спечелим две срещи на сингъл, то считам, че ще имаме предимство в мача на двойки.”/БЛИЦ