Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от британеца Даниел Еванс с 6:7(3), 6:4, 3:6 след 2 часа и 44 минути игра и отпадна на 1/4-финалите на турнира от ATP 500 в австрийската столица Виена. Преди това Гришо бе елиминирал последователно Карен Хачанов и Стефанос Циципас, но отстъпи на световния №33, който преди българина бе отстранил Алиаш Бедене в първия кръг след отказване на словенеца и Юрий Родионов на 1/8-финалите. Това е втора загуба за българина от 30-годишния британец, като има и три успеха срещу него. В спор за място на финала Еванс ще се изправи срещу италианеца Лоренцо Сонего, който сензационно срази световния №1 Новак Джокович с 6:2, 6:1 и го изхвърли от надпреварата.

Първият сет сет бе доста оспорван и двамата на два пъти пробиха подаванията си, за да се стигне до тайбрек. В него Еванс надделя със 7-3 точки и спечели първата част след точно 1 час игра.

Във втория сет имаше само един пробив и той бе достатъчен на Гришо, за да спечели с 6:4 и да вкара сблъсъка в решителна трета част.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Еванс проби Димитров още при първия гейм, който българинът подаваше в решителната трета част, а това в крайна сметка се оказа и решаващо за крайния изход на двубоя. До края двамата печелеха сервис-геймовете си и британецът победи с 6:3, за да се класира на 1/2-финал.

ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДАНИЕЛ ЕВАНС 6:7(3), 6:4, 3:6

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна с оспорвани разигравания още в първия гейм, в който за съжаление Еванс проби подаването на Гришо и поведе. Отговорът на българина не закъсня и още в следващия също равностоен гейм стигна до шанс за връщане на пробива и го направи, изравнявайки за 1:1.

Третият гейм не бе много по-различен от първите два, а този път британецът стигна до възможност за втори пробив, но Димитров спаси точката и след това взе първи сервис-гейм в мача за 2:1. Последва гейм на нула за Еванс, който след това отново проби Гришо при първия му се удал шанс в петия гейм, за да поведе в резултата. Световният №33 затвърди пробива си с нов убедителен гейм и дръпна с 4:2 в тази част.

Гришо взе следващото си подаване не много лесно и намали изоставането си на 3:4. В осмия гейм Димитров на свой ред стигна до възможност за пробив и се възползва от нея, за да изравни резултата - 4:4. Британецът пропиля точка за трети пробив в следващия гейм и след това Григор спечели подаването си за 5:4. Еванс отвърна с гейм на нула в своя полза и резултатът стана 5:5.

Гришо също спечели подаването си без загубена точка за 6:5. Геймовете на нула продължиха с такъв за британеца, който при 6:6 вкара сета в тайбрек. В него Еванс поведе с 4-1 точки след два поредни минипробива. Гришо върна единия от тях, но губеше с 6-2 и Еванс имаше четири сетбола, реализирайки втори от тях за 7-3 и успеха в тази част след точно 1 час игра.

ВТОРИ СЕТ
Еванс спечели оспорвания първи гейм на втората част. Гришо взе първите две точки на своето подаване, но британецът изравни и този гейм се оказа равностоен и продължителен. В крайна сметка Димитров спечели сервис-гейма и изравни за 1:1. Веднага след това българинът стигна до две възможности за пробив и го постигна след грешка на Еванс, повеждайки с 2:1.

В следващия пореден оспорван гейм Димитров затвърди пробива си за 3:1. Гришо имаше шанс за пробив и в петия гейм, но го изтърва и в крайна сметка Еванс намали изоставането си. Българинът обаче взе убедителен сервис-гейм за 4:2. Димитров пропиля пореден шанс за пробив в седмия гейм и го загуби, но продължаваше да води - 4:3.

Равностойната игра и оспорваните геймове продължиха, а българинът спечели подаването си за 5:3 и Еванс сервираше за оставане в сета. Световният №33 обаче не сгреши на своя сервис и след убедителен гейм намали изоставането си. Гришо бързо стигна до сетбол на своето подаване и го реализира за 6:4 след още 56 минути игра, вкарвайки 1/4-финала в решителен трети сет.

ТРЕТИ СЕТ
Лютата битка продължи и в началото на решителната част, като британецът трудно спечели своето подаване и поведе. След това Еванс успя да стигне до точка за пробив и я реализира, за да поведе с 2:0. Гришо не успя веднага да отвърне на удара и съперникът му затвърди пробива си за 3:0. В следващия гейм Еванс пропиля два брейкбола и в крайна сметка Димитров този път взе подаването си.

Петият гейм се изключително важен и в него борбата бе ожесточена, но българинът нито веднъж не стигна до точка за пробив и накрая британецът спечели за 4:1 в своя полза. Григор без проблеми взе още едно свое подаване в шестия гейм. Еванс обаче не грешеше и бързо и убедително спечели сервис-гейма си за 5:2, а Димитров сервираше за оставането си в мача и го направи с лесно спечелен гейм.

Точно 2 часа и 43 минути след началото Еванс стигна до мачбол и ликува след 6:3 в този сет, класирайки за 1/2-финал срещу италианеца Лоренцо Сонего.