ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Новак Джокович за пореден път доказа, че е кралят на Australian Open. 35-годишният сърбин спечели 10-ата си рекордна титла от турнира в Мелбърн след победа над Стефанос Циципас (Гърция) с 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) след точно 3 часа на корта. За Джокера това е и 22-а титла от Големия шлем, с което се изравни с Рафаел Надал по този показател. Освен това сърбинът се завърна на лидерската позиция на световната ранглиста на АТР.

Така Джокера не само записа 11-и успех в 13-те си мача срещу Циципас, като последните 10 от тях са поредни, а и за втори път в кариерата си надви гръцкия си опонент на финал на турнир от Големия шлем. Първият от тях беше през 2019 г. на „Ролан Гарос“.

200 лв Начален Бонус Спорт!

ПЪРВИ СЕТ
В началото на мача Джокович взимаше с лекота своите сервис-геймове, докато във втория гейм на Циципас се наложи да спасява два брейкбола. Той обаче не успя да се справи с третата такава възможност за Джокера в четвъртия гейм. Така Ноле първо проби подаването на гръцкия си съперник, а след това затвърди брейка, за да поведе с 4:1. Това отвори на сърбина пътя към спечелване на първия сет. До края на частта всеки от двамата тенисисти печелеше своя сервис-гейм, а Новак Джокович взе първата част с 6:4.

ВТОРИ СЕТ
Частта протече изключително равностойно, като всеки от двамата финалисти печелеше своя сервис-гейм. В десетия гейм Джокович беше притиснат и трябваше да спасява сетбол, докато подаваше. Сърбинът обаче се справи и изравни за 5:5. След това с Циципас взеха своите сервис-геймове и при 6:6 се стигна до тайбрек. В допълнителната част Ноле започна с пробив в сервиса на гърка, но Стефанос веднага го върна. След това Джокера спечели точка при свой сервис и направи два пробива, за да поведе с 4:1. Циципас обаче върна и двата, а след това успя и да изравни резултата. Последва грешка на гръцкият тенисист, който прати топката в аут и Джокович поведе с 5:4. След това при собствен сервис сърбинът спечели точка и достигна до два сетбола. Възползва се още от първия тях, за да спечели тайбрека със 7:4 и втората част със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ
Циципас постигна пробив още в първия гейм на частта. Гъркът обаче не успя да задържи аванса си, тъй като Джокович веднага върна брейка. След това двамата тенисисти печелиха собствените си сервис геймове и това продължи до 6:6. Така се стигна до тайбрек и в третия сет. В тайбрека Ноле направи два минипробива още в самото начало и поведе с 3:0. След това взе и двете точки при собствен сервис, за да дръпне убедително с 5:0. Едва в този момент Циципас удря да спечели точки в тайбрека, а направи и минипробив, за да намали изоставането си на 3:5. Ноле взе точка при собствен сервис и стигна до три мачбола. Стефанос спаси първите два от тях при собственото си подаване, но при третия Джокович взе шампионската точка при свой сервис. Така той взе тайбрека със 7:5, частта със 7:6 и мача в три сета.

Резултати и програма на Australian open - мъже
Резултати и програма на Australian open - жени

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК