ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Григор Димитров загуби от Иля Ивашка oт Беларус с 3:6, 6:7(3) и беше елиминиран рано-рано от турнира Sofia Open 2022. Тенисистът от Беларус, който е №71 в световната ранглиста, смълча хилядите зрители в зала "Арена Армеец", които очакваха победно завръщане на първата ни ракета в София. Припомняме, че Димитров имаше само едно участие в надпреварата до момента - през 2017 г., когато триумфира с титлата. 

Тази вечер обаче Григор беше неубедителен, направи доста грешки и за жалост отпадна. Мачът от втория кръг продължи 1 час и 53 минути игра. 

Григор Димитров съкрушен след краха в София: Боли! ВИДЕО

Winbet - победата е емоция! (18+)

Ивашка продължава добрите си резултати след осминафинала на US Open и ще срещне Холгер Руне или Лоренцо Сонего в следващия кръг в София.

Димитров и беларусинът се срещнаха за трети път. Миналата година те играха два пъти и си размениха по един успех. Димитров се наложи на червените кортове в Женева (Швейцария) с 6:4, 6:4, но няколко седмици по-късно Ивашка взе реванш и победи първата ракета на България с 6:2, 7:6(4) на твърдите кортове във Вашингтон (САЩ).

Страхотно! Първа българска победа за деня на Sofia Open СНИМКИ

Конкретно в София Ивашка играе за втори път. Той дебютира в турнира миналата година, когато записа победа на старта, но заради контузия не излезе за двубоя си от втория кръг. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ИЛЯ ИВАШКА 3:6, 6:7(3)

ПЪРВИ СЕТ
Две непредизвикани грешки от форхенда на Гришо дадоха точки за 30:15 в полза на съперника му. При 15:30 изоставане българинът даде два брейкбола на Ивашка, а четвърти пореден пресилен форхенд даде пробив аванс за беларусина. Съперникът на Димитров не започна много убедително своето първо подаване, но при 15:15 лош сечен бекхенд на Гришо му даде точка преднина. Пресилен бекхенд от хасковлията пък направи изоставането му 15:40. Българинът обаче се съвзе и с два дълбоки форхенда направи 40:40. Двойна грешка на Ивашка даде преднина и брейкпойнт за Григор, но беларусинът го отрази. Впоследствие и Гришо отрази точка за пробив, но с опит за уинър сбърка и даде нов шанс, от който беларусинът направи 2:0.

След това Гришо изигра солиден гейм на собствен сервис, затворен на нула - 2:1 за Ивашка. Беларусинът спечели сервис гейма си и дръпна с 3:1. Димитров не допусна нов пробив и взе петия гейм - 2:3. Григор поизмъчи Ивашка в следващия, но тенисистът от Беларус взе подаването си с 40:15 и поведе с 4:2. 

Двамата размениха точки до 15:15, но в края сеченият бекхенд на Гришо и един ас му донесоха трети гейм в сметката от началото на мача и изоставането му бе намалено до 3:4. Ивашка поведе с 5:3, след като Григор направи грешка, пращайки топката във филето на мрежата за 0:40. При следващия си сервис гейм хасковлията бе неузнаваем, направи няколко непредизвикани грешки и логично допусна нов пробив, с който загуби сета - 6:3 за беларусина. 

ВТОРИ СЕТ
Ивашка не допусна грешка при подаването си, макар Григор да показа, че този път нещата за беларусина няма да са толкова лесни. Българинът записа ас при своя сервис гейм, а след това поведе с 40:0 и взе гейма. Последва нова размяна на геймове, като в петият Ивашка имаше сериозни затруднения и след непредизвикана грешка в дълго разиграване направи резултата 40:40. Двамата стигнаха до по две предимства, но за жалост на публиката в зала "Арена Армеец" Ивашка показа по-здрави нерви и взе гейма, повеждайки с 3:2.  

В следващия си сервис гейм Гришо не сгреши, но след това същото стори и Ивашка, който в осмия гейм на втория сет дори поведе с 40:15 при подаване на Григор. Първата ни ракета обаче успя да се спаси от това да бъде пробит, но след това Ивашка бързо си върна предимството за 5:4. 

Следващият гейм отново стартира с размяна на точки, а опит на Григор да излезе на мрежата и да вземе разиграването с форхенд, се оказа безуспешен – 15:30. Българинът спечели две поредни точки, но в следващата предразположи Ивашка към плосък форхенд, който се оказа непосилен за връщане. Отличен сервис в най-точния момент даде равенство в геймовете 5:5. 

В следващия гейм Гришо поведе с 30:15, а след това с 40:30 след удар в аут на Ивашка, който недоволстваше от подвикванията на публиката в залата. Българинът на три пъти взе предимство. Въпреки това, съперникът му успя да се спаси и да вземе гейма за 6:5. При подаването си Гришо бе разколебан и беларусинът поведе с 40:15. Нашият тенисист обаче успя да запише три точки и така изравни геймовете и вкара сета в тайбрек.

В него Ивашка поведе, но Гришо бързо изравни, преди беларусина да запише бързи две точки за 3:1. Първата ни ракета обаче върна една точка преди почивката. Веднага след нея се стигна до нова точка за Григор и той вече изоставаше с 3:4. При следващите разигравания изчакващата стратегия на Ивашка сработи много добре и в крайна сметка той спечели тайбрека със 7:3, като по този начин си гарантира и победата, отстранявайки Григор Димитров. 
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК