Григор Димитров се наложи над първата ракета на Нидерландия Талон Грикспоор, по безапелационен начин с 6:3, 6:3, 6:1 в мач от 1/16-финалите на US Open, който продължи само 100 минути. Първата ракета на България, който е девети в световната ранглиста, си уреди битка на осминафиналите със световния №6 Андрей Рубльов.

ПЪРВИ СЕТ

Григор първи сервира в мача и безпроблемно спечели подаването си за 1:0. Нидерландецът набързо изравни. Българинът поведе с 40:0 в третия гейм, изпита леки колебания и Грикспоор намали до 30:40, но Гришо все пак взе сервис-гейма си. Димитров стигна до два брейк пойнта за 3:1, като реализира втория. Последва сервис гейм на нула за хасковлията, с който поведе с 4:1. Грикспоор успя да се събере и да отговори на първата ни ракета, като реализира лесно своя сервис гейм, за да намали изоставането си. Григор реализира нов сервис гейм на нула, с който поведе с 5:2. Съперникът не допусна нашия да затвори първия сет с пробив, като взе своето подаване. Гришо все пак спечели първия сет, след като бързо си уреди два сет пойнта, след като поведе с 40:15. Първата ни ракета не успя обаче да ги реализира, а нидерландецът изравни до 40:40, след което с две поредни точки световният №9 затвори първия сет при 6:3 в своя полза след 32 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Грикспоор започна втория сет със сервис, като успя да се справи и да спечели гейма си на 15. Григор не се притесни от това и отговори като на свой ред взе своето подаване. Съперникът продължи с добрата си игра и приключи бързо подаването си на нула. Гришо бе максимално затруден от Грикспоор при втория си сервис гейм във втория сет, но го спечели на 30, за да изравни при 2:2. Без изненади премина следващото подаване на Грикспоор, което той затвори на 30. Григор бързо спечели следващия си сервис гейм, за да се стигне до 3:3. В седмия гейм нашият даде сериозен отпор на съперника, като се стигна до 40:40, след което Димитров имаше брейк бол, като успя да спечели следващото разиграване, за да постигне много важен пробив. Първата ракета на България затвърди пробива по безапелационен начин, печелейки своя гейм на 15. Гришо се възползва от спада в играта на Грикспоор след допуснатия пробив, като на спечели ново подаване на нидерландеца, за да затвори и втория сет при 6:3 след 38 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Григор върза геврек на Грикспоор още на старта на третия сет - 1:0. Последва размяна на сервис геймове, след която нашият отново 2:1. Хасковллията поведе с 40:30 в четвъртия гейм, но този път не успя да реализира своя брейк бол от първия път, но го стори от втория и поведе с рано с 3:1. Гришо успя да затвърди с ас, с който спечели подаването си на 30 - 4:1. След това Димитров постигна нов пробив и остана само на сервис гейм от крайния успех, който успя да материализира в седмия гейм за половин час и така спечели мача само за 100 минути.