Най-добрият български тенисист Григор Димитров обърна 55-ия в света Пабло Андухар с 4:6, 6:3, 6:4 и се класира за 1/4-финалите на турнира от сериите АТР 250 в Антверпен. Гришо е поставен под №4 в основната схема и по право прескочи първата фаза, а сега записа дебютна победа в белгийския град. Това беше пети дуел между двамата, като Димитров записа четвърти успех. За българина това беше първи мач от „Ролан Гарос“ насам, където той стигна за първи път в кариерата си до осминафиналите.

В спор за място на 1/2-финалите Гришо ще се изправи срещу победителя от мача между Милош Раонич и Камерън Нори.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В оспорвания първи сет Пабло Андухар  стигна до пробив в деветия гейм и веднага след това го затвърди, за да спечели с 6:4 и да поведе в срещата. 

Гришо проби 34-годишния испанец още в началото на втората част и до края нямаше проблеми да я спечели с 6:3, за да вкара срещата в решителен трети сет. В него Димитров на два пъти проби испанеца и веднъж загуби своето подаване, но все пак след 6:4 ликува с пълния обрат и победата.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ПАБЛО АНДУХАР 4:6, 6:3, 6:4

ПЪРВИ СЕТ
Българинът започна срещата с гейм на нула в своя полза. Вторият гейм бе доста оспорван и Гришо стигна до първа възможност за пробив, но не успя да се възползва от нея и Андухар все пак изравни за 1:1. Играта продължи да бъде оспорвана, а Димитров макар и трудно си спечели подаването за 2:1. Последва най-продължителният гейм от началото на мача, в който битката вървеше точка за точка и в крайна сметка испанецът изравни за 2:2.

С убедителен сервис-гейм Григор отново взе аванс при 3:2. Андухар отново по-трудно взе подаването си за 3:3. Борбата на корта продължи да бъде оспорвана без пробив и точка за точка, а Гришо поведе с 4:3. Сравнително по-бързо испанецът спечели следващия гейм на свой сервис за 4:4.

Деветият гейм се оказа и първият, в който някой от двамата стигна до пробив и за съжаление това не бе Димитров. Испанецът успя да реализира въобще първата си възможност за пробив и поведе с 5:4, за да сервира за спечелване на сета. Андухар поведе с 40-0 и имаше три сетбола, като при втория успя да затвори сета при 6:4 в своя полза.

ВТОРИ СЕТ
Гришо започна добре и тази част с убедителен сервис-гейм, давайки само точка на съперника. Също като в първия сет българинът стигна до точка за пробив във втория гейм, но този път я реализира и поведе с 2:0. След оспорван гейм Димитров затвърди пробива си и дръпна с 3:0. Григор пропиля нова точка за пробив и с доста усилия Андухар успя да спечели първи гейм в този сет за 3:1.

Испанецът се окопити, но все пак българинът взе оспорвания следващ гейм и поведе с 4:1. С гейм на нула 55-ият в света намали на 4:2. Гришо отвърна също с убедителен сервис-гейм за 5:2. Андухар без проблеми взе подаването си, а в следващия гейм Григор се възползва още от първия си сетбол и с 6:3 изравни резултата в срещата.

ТРЕТИ СЕТ
Решителната част започна с убедителен сервис-гейм за испанеца. На свой ред българинът взе подаването си за 1:1, давайки все пак две точки на съперника. В третия гейм Гришо стигна до точка за пробив и го постигна, за да поведе с 2:1. Димитров веднага затвърди пробива и дръпна с 3:1. Българинът отново взе подаването на съперника при това с гейм на нула и поведе с 4:1.

В следващия гейм Андухар стигна до две възможности за пробив и се възползва при втората, за да намали изоставането си. Испанецът затвърди след това пробива и Гришо водеше само с 4:3. В изключително драматичния осми гейм Димитров спаси четири брейкбола и накрая взе подаването си за 5:3. Последва гейм на нула за Андухар и резултатът стана 5:4, а българинът сервираше за победата в двубоя. Григор поведе с 40-15 на свой сервис и имаше два мачбола, реализирайки първия от тях за победата с 6:4 в сета и пълния обрат в срещата.