Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна във втория кръг на Australian Open след загуба с 1:3 сета от французина Беноа Пер (4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2). Мачът продължи 3 часа и 22 минути.

Българинът и 56-ият в света изиграха оспорван двубoй, като в третия и четвъртия сет се стигна до тайбрек. Първият бе спечелен от Григор и така той намали изоставането на 1:2 сета, след което обаче французинът измъкна успеха със 7:2 точки във втория тайбрек, а с това и срещата.

В третия кръг Пер ще се изправи срещу Стефанос Циципас, който елиминира Себастиан Баеж след 7:6(1), 6:7(5), 6:3, 6:4.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Припомняме, че на старта в Мелбърн Григор (1/4-финалист от миналата година) победи младия чех Иржи Лехечка (6:4, 4:6, 6:3, 7:5), а Пер надви в пет сета №79 в световната ранглиста Тиаго Монтейро (6:4, 3:6, 7:5, 2:6, 7:5).

ГРИГОР ДИМИТРОВ - БЕНОА ПЕР 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2)

ПЪРВИ СЕТ 
Началото не беше никак добро за Григор Димитров, който изоставаше с 0:40. Българинът все пак успя да реализира две точки и да намали изоставането си. Григор притисна Пер и го накара да сгреши и така се стигна до 40:40. Първата ни ракета обаче допусна непредизвикана грешка, която даде шанс на №56 в света да реализира ранен пробив, но Пер отново сгреши. 

След ново излизане на мрежата Димитров пак имаше преимущество, но французинът изравни с мощен ретур по правата. След това обаче Гришо успя и взе гейма. 

Българинът поведе с 30:0 при сервис гейма на опонента си, но Пер все пак успя да вземе подаването си и да изравни резултата - 1:1. 

Французинът стигна до пробив в третия гейм. При подаването си Пер бе сериозно затруднен oт Григор, който дори поведе, но в крайна сметка съперникът на нашето момче не допусна пробив и поведе с 3:1.

Последва гейм за Гришо, който макар да направи една непредизвикана грешка, реализира и един ас и успя да намали изоставането си. Следващият гейм отново бе много интригуващ и в крайна сметка Пер успя да го спечели. В седмия гейм задачата на българина бе по-лесна и той спечели лесно подаването си, като намали резултата до 3:4.

При подаването на Беноа Пер нещата се обърнаха и французинът спечели бързо подаването си на нула. Григор отвърна със същото, вземайки гейма си на нула. Французинът сервираше за спечелването на сета, като успя без да позволи на Димитров да регистрира пробив - 4:6. 

ВТОРИ СЕТ 
Беноа Пер осъществи пробив още в първия гейм на втората част, след което го затвърди и поведе с 2:0. Димитров намали изоставането си на 1:2. Григор бързо успя да изравни резултата, връщайки пробива. Toй стигна до две възможности, след като поведе с 40:15. Пер ги отрази, но Гришо стигна до трети брейкпойнт, при който Пер направи двойна грешка и по този начин хасковлията изравни на 2:2. 

Димитров имаше възможност да поведе, но не съумя да се възползва. Той отново допусна да бъде надигран в някои ключови елементи от съперника. Пер поведе с 40:15, след което с чудесна къса топка приключи гейма, осъществявайки нов пробив, за да дръпне с 3:2. След това французинът затвърди пробива си - 4:2, а впоследствие спечели и втория сет - 6:4.

ТРЕТИ СЕТ
Гришо започна много агресивно и бързо спечели подаването си - 1:0. Пер след това спечели гейма на 30 и изравни - 1:1. Няколко непредизвикани грешки на Димитров доведоха до изостването му. В следващите минути нито един от двамата не успя да стигне до точка за пробив, разменяйки геймове.

В деветия на третия сет Григор не се пречупи, въпреки че Беноа Пер поведе с 30:0. Димитров спечели следващите четири последователни точки, за да поведе с 5:4. В десетия гейм на третия сет българинът стигна до два сетбола, но Пер успя да ги отрази със своя впечатляващ първи сервис и с няколко аса доведе спора до 5:5. 

Двамата спечелиха следващите си подавания - 6:6, което прати третата част в мача в тайбрек. Той започна с добър минаващ удар на Григор в момента, в който Беноа Пер се опита да атакува на мрежата и по този начин българинът поведе с 1:0 точки. Французинът след това допусна двойна грешка и Димитров поведе с минипробив – 2:0. Последва ас на Пер, който намали изоставането - 1:2. Французинът взе инициативата в следващото разиграване, което дойде на сервис на Димитров и завърши с уинър - 2:2. 

След непредизвикана грешка от страна на Пер, Димитров поведе с 3:2. Пер спечели следващото подаване, за да изравни резултата, но допусна нова грешка и това даде възможност на Димитров да дръпне с 4:3. Българинът веднага допусна този минипробив да бъде заличен и Пер отново да изравни - 4:4. Все пак Григор успя да спечели следващата точка за 5:4, после Пер допусна двойна грешка за 6:4, а след това французинът изкара топката в аут, за да може Гришо да спечели тайбрека със 7:4 и да намали изоставането в мача на 1:2 сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Кошмарно начало на частта за Димитров. Българинът беше пробит още във втория гейм, а впоследствие изостана с 0:3. При този резултат Гришо показа характер и успя да отрази нови две точки за пробив - 1:3.

Това даде нови сили на нашето момче и той направи пробив за 2:3. Българинът трябваше да отразява нова точка за пробив в следващия гейм, но успя да изравни на 3:3.

До края на сета нямаше нови възможности за пробив и така се стигна до втори пореден тайбрек. В него Григор поведе с 2:1 точки, но загуби следващите шест разигравания и отстъпи с 2:7 точки, което доведе до загубата и отпадането му от първия за годината турнир от Големия шлем.
 

Снимки: Profimedia.bg