“Григор Димитров трябва спокойно да направи скока от юношеския към мъжкия тенис, ако иска да стане първият български шампион”, казва треньорът Юлия Берберян. 

Димитров спечели две титли от най-важните юношеските турнири тази година и специалистите го определят като най-добрият 17-годишен тенисист, който са виждали. Но това, на което разчита, за да пробие в мъжкия тенис е психологическата си сила, казва още Берберян.  

Като майка и треньор на трите сестри Малееви, които бяха в топ 6 на света през 80-те и 90-те години, Юлия направи много за популяризирането на женския тенис в България.

Мъжката игра обаче все още не може да стигне постиженията на Мануела, Катерина и Магдалена, който имат общо спечелени 34 титли от големи турнири на сингъл. България никога не е имала играч на по-добра позиция от 96-ото място на Орлин Станойчев от преди осем години. Така че напрежението на Димитров, който спечели “Уимбълдън” и откритото първенство на САЩ е голямо.

“Без съмнение тези турнири са голямо постижение, но той трябва да осъзнае, че мъжкият тенис е съвсем различен свят”, разказва Берберян на семейния тенис комплекс в София. “От сега ще трябва да се бори с огромно психологическо напрежение. Това е нещо ново за него. Радвам се като виждам колко по-напред е от връстниците си, Той не се влияе от медиите и е готов да слуша не само тези, които постоянно го хвалят”, казва деветкратната национална шампионка.
ВИСОКИ ЦЕЛИ

От ерата на Малееви, България създаде много таланти като Цветана Пиронкова, която влезе в топ 40 тази година и Сесил Каратанчева, която игра четвъртфинал във Франция през 2005.   
Липсата на късмет при мъжете обаче е факт и това пречи на Григор. Тийнеиджърът, който харесва Федерер, спечели два “Фючърс” турнира в Испания миналия месец, си е поставил високи цели в света на големите.

”Радвам се, че приключих кариерата си в юношеските турнири по този начин. Сега целта ми е да вляза в топ 10 при мъжете”, казва Димитров.

Той работи с треньора Пато Алварес в Барселона, който е помогнал на много топ тенисисти, включително номер 4 в света Анди Мъри.

”Той (Григир) е най-добрият 17-годишен играч, с който съм работил. Спечели “Уимбълдън” без да загуби нито един сет”, казва Алварес.

”Знам, че Алварес е помогнал на много играчи да стигнат топ 10 и съм впечатлен от начина му на работа. Той разви моята игра, но има още много какво да науча. Опитвам се да подобря скоростта и знам, че ще е по-добре да се движа повече на корта”, добавя българинът, който изкачи 600 места за месец в ранглистата, където е 480-и.
ЗЛАТНАТА ВЪЗМОЖНОСТ
Берберян казва, че юношеските титли не гарантират успех на по-високо ниво: “Той има златна възможност да използва титлите си като батут към бърз успех в по-горните нива. Мога обаче да изброя много играчи, които са били успешни като млади и после не са постигнали нищо”
Да работиш с треньор като Алварес помага много. Нуждае се да повярва, че може да печели мачове на най-високо ниво Пато е човекът, който ще го научи. За това много му помага и семейството”.

Баща му Димитър Господинов е винаги с него и го насочва към тениса, когато е на 5 години. ”Днес е много по-лесно ако близките ти са с теб. Баща му работи правилно с него. Дава му най-добрите съвети. Григор е много талантлив, но зад всичко това стои баща му. Той ще го превърне в състезател от топ класа”, завършва Юлия Берберян./БЛИЦ