Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от световния №3 Стефанос Циципас с 6:7(6), 4:6 и отпадна още в първия кръг на силния турнир в австрийската столица Виена. Това бе второ поражение за Гришо от гърка в третия двубой помежду им. Григор надви Циципас именно във Виена преди година, когато стигна до обрат 6:7(5), 6:4, 6:3. Другият им сблъсък бе през 2020-а на Ролан Гарос, като тогава гъркът стигна до успеха след 6:3, 7:6(9), 6:2.

В първия сет двамата бяха безупречни на сервис и се стигна до тайбрек. В него Григор поведе с 6:3 и имаше три сетбола. Циципас спечели двете си подавания, а след това воле на Димитров не влезе в очертанията и се стигна до 6:6. Отличен форхенд на линията доведе до втори минипробив и гъркът застана на сервис за спечелване на сета. Гришо парти топката в аут и загуби тайбрека с 6:8.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Във втората част двамата печелеха лесно подаванията си до десетия гейм, в който Циципас успя да пробие Димитров и да спечели с 6:4, класирайки се за следващия кръг, в който очаква победителя от сблъсъка между сърбина Душан Лайович и американеца Франсис Тиафо.

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна с отличен начален удар и спечели лесно подаването си, а след това затрудни максимално Циципас. Българинът получи две възможности за пробив, но не успя да ги реализира.

Димитров продължи да бъде по-добрият на корта, отново с безупречен сервис спечели гейма си на 0, и отново получи възможност за брейк. Гъркът пак показа майсторство в нужния момент и се измъкна от ситуацията. Постепенно и той започна да влиза в ритъм и на свой ред бе близо до пробив, който Григор спаси.

Двамата продължиха с успешните си сервис геймове и се стигна до тайбрек. В него българският тенисист записа мини пробив и поведе в 2:1, а след това и с 4:1. Гришо получи три възможности да спечели сета, след като поведе с 6:3. Циципас спечели и двете си подавания, за да намали на 5:6, а Димитров прати воле в аут и се стигна до 6:6. Нови две грешки обърнаха развоя изцяло в полза на Циципас - 7:6 и гъркът бе на сервис. Той успя при първото си подаване и спечели сета - 7:6 (6).

ВТОРИ СЕТ
Циципас спечели с лекота първия си сервис-гейм на нула, докато Димитров взе доста по-трудно своето подаване. След това двамата си размениха по още два гейма, печелейки лесно на свой сервис.

В седмия гейм Гришо взе две точки при подаването на гърка, който все пак поведе с 4:3. Последва гейм на нула за българина и ново равенство 4:4.

Деветият гейм бе най-оспорван от началото на втората част и в него Гришо стигна до шанс за пробив, но Цииципас взе две поредни точки и поведе с 5:4. Димитров загуби две поредни точки на свой сервис и при 15:40 се стигна до два мачбола за гърка, който реализира още първия, за да спечели с 6:4 и да продължи напред.