Твърденията, че докторът на волейболния тим Динко Захариев или треньорът по физическа подготовка доц. Юлиан Карабиберов са давали на капитана на националите Пламен Константинов забранени стимуланти с цел повдигане нивото на неговия тестостерон се оказаха неверни. Според изследване, направено от репортери на агенция БЛИЦ, завишеният тестостерон при Пламен Константинов се дължи на използвания от доктора екдистен. Това е натурална хранителна добавка, разрешена за употреба от допинг комисията, която може да си закупите свободно от всеки български магазин за суплементи. Този факт и предоставената документация за чистота и безвредност на използваните възстановителни средства от кондиционния специалист пред УС на БФВ фактически доказват, че не той, а докторът на отбора стои в основата на избухналия скандал около Пламен Константинов.
Защо?
1. Защото докторът, въпреки че дава на състезателите натурален продукт, влияещ върху тестостероновите нива, е длъжен да знае какви са изходните им стойности и дали има нужда те да се повишават. Явно случаят “Пламен Константинов” се оказа такъв. По-високите естествени нива при него са завишени допълнително от екдистена и се покачват над допустимите от допинг комисията.
2. Тестостероновите нива могат да се проследят лесно, като се даде кръв в която и да е лаборатория. Елементарно, но не е направено от доктора. На Управителния съвет във вторник колегите журналисти разбраха, че обявеният от д-р Захариев продукт Endotest (използван от доц. Карабиберов) за вреден и причинител на завишаването на мъжкия полов хормон е абсолютно безопасен. Продуктът е сертифициран от американското и българското здравно министерство и дори не завишава тестостероновите нива, а само ги поддържа. Допълнителната лабораторна проба, направена в понеделник, потвърди това. Тогава бихме запитали защо докторът на елитния ни тим иска да прехвърли вината върху кондиционния треньор. И защо, след като знае отлично, че екдистена действа върху тестостерона само от 1 до 3 дни, предписа забрана за участие в Игрите на Пламен Константинов, с което го изпрати обратно в София за нова проба. Дългото пътуване и един ден изчакване в София потвърдиха, че тестостеронът може да се върне в изходна позиция само за 48 часа. Дали това се дължи на незнание на доктора, нежелание за поемане на отговорност или е някаква афера?
Предполагаше се пешкира да обере, както винаги става, най-външният човек в играта - а именно доцент Карабиберов. Но очакваното не се случи по време на Управителния съвет, тъй като той разполага с железни доказателства и аргументи, както и с необходимите документи. Разполага и с доверието на целия отбор, което потвърди и самият Пламен Константинов. Освен това изглежда самият той е човекът, който знае каква е действителността, независимо колко допингпроби  са направени на капитана на волейболните национали. Всъщност Карабиберов вече заяви пред медиите: “Нито аз, нито докторът сме давали забранени стимуланти. Имаме пълния списък на използваните препарати, които могат да бъдат проверени. Но това не е нужно, тъй като допингтестовете го доказват. Знам откъде идва проблемът, ако изобщо може да говорим за проблем, но е работа на доктора да го разясни, ако разбира се иска.”
След случилото се доцент Карабиберов едва ли ще се съгласи да работи втори път с тима. А най-неприятното е, че лекарят на националния отбор продължава да мълчи...Ще има ли в крайна сметка смелостта да проговори?
БЛИЦ