Попълнете търсена ключова дума или фраза

Стана ясно какво най-много притеснява българите

https://blitz.bg//stana-yasno-kakvo-nay-mnogo-pritesnyava-blgarite_news790830.html Blitz.bg

Сметките за водата, парното, както и пенсиите не дават мира на хората

София, България 02 Ян. 2021, 14:24 133 прочита 1 коментара

Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите, писали до омбудсмана през 2020 г. Изминалата година над 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от омбудсмана Диана Ковачева.

Най-висок е броят на хората, недоволни преди всичко от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното - близо 2 000 души от общо 3 289 получени жалби в сектор "Нарушени права на потребителите".

Веднага след това е най-голям броят на хората, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване - 2 926 граждани.

Други категории лица са родители на малки деца - основно до 12 годишна възраст, на които едностранно е предоставен от работодателите им платен отпуск или те са поискали и ползват платен или неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си, поради затваряне на училищата и детските градини

Жалби в първия месец от извънредното положение са подадени и от жени, на които предстои раждане, поради преустановяването на прегледи в консултативните кабинети.

Още след първите месеци на извънредното положение в администрацията на омбудсмана постъпват и множество жалби от лица, упражняващи свободни професии и от представители на малкия частен бизнес, които също изпитват трудности.

В тази връзка е дадена препоръка на министъра на труда и социалната политика да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредно положение и са без право на обезщетение за безработица.

Както и  майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12 годишна възраст; бременни жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане.

 

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам