Рекордните дъждове в Запазна Германия отнеха живота на поне 11 души, десетки други се водят безследно изчезнали. Реките преляха, отнесоха къщи и наводниха мазета, съобщават световните информационни агенции. 


Най-малко 4 са жертвите, а 70 други са изчезнали след срутването на шест къщи само в град Шулд западната германска провинция Райнланд-Пфалц. Застрашени са още десетки къщи в хълмистия район, съобщи днес полицията, цитирана от Франс прес.

През следващите дни се очакват нови силни бури, властите се опасяват от преливане на реките Рейн и Мозел.

Мнозина от изчезналите са се намирали по покривите на отнесените къщи в община Шулд, заяви говорител на полицията в Кобленц.

Тази община е разположена в провинция Райнланд-Пфалц, която заедно със Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати от пороите. Реки излезли от коритата си, изтръгнати с корени дървета, наводнени пътища, рухнали и наводнени сгради – са щетите от наводненията.

В Северен Рейн-Вестфалия са загинали двама пожарникари при изпълнението на служебния си дълг. Съобщава се и за двама удавили се мъже, останали в капана на придошлата вода в домовете им. Смъртен случай е докладван и в Райнбах. В Кьолн 72-годишна жена и 54-годишен мъж за загинали в наводнените си домове, информира Bild.

Много селища в региона фактически нямат връзка с външния свят. На места е прекъснато електроснабдяването, затворени са редица училища, спрян е общественият транспорт.Дъждовете и бурите са предизвикани от циклона Бернд. До момента са евакуирани над 1000 жители на град Хюкесваген. Евакуация е имало и в един от районите на Золинген.

Двама души са загинали, а десетина къщи са били разрушени от пороите, залели Белгия в последните дни, съобщиха местни медии.

Най-засегнат е районът на Лиеж, където прииждат реки и се наложи да бъдат изпуснати два язовира.

Белгийските железници днес спряха да обслужват югоизточните части на страната.

Евакуираните са стотици, като най-засегнати са възрастни хора, много от които живеят сами.

Пострадали разказаха пред местни телевизии, че се е наложило да напуснат домовете си, без дори да могат да вземат лекарствата си и само с дрехите на гърба си.

На кадрите се виждат подгизнали и потресени възрастни хора, боси, приютени временно в обществени сгради.

Любителски записи показват сърни, потънали до гуша в прииждащите води, и мечки, търсещи спасение в центъра на Лиеж.

Очаква се в петък обилните валежи да спрат. Местни хора наричат събитието "пороя на века".