В Киев бушува силна пясъчна буря. Поривите на вятъра събориха дървета. Навън се дишаше трудно. Слаба видимост по пътищата, съобщава украинският сайт Страна уа.  

Улиците на столицата са обвити в облаци прах, а на жителите се препоръчва да затворят прозорците си и да ограничат времето си навън заради пориви на вятъра, които могат да отнесат фасадите на сградите и дърветата.

Според Украинския хидрометеорологичен център на 2 април в столицата се очакват пориви на вятъра от 15 до 20 м/с, което отговаря на първа степен на опасност.

Припомняме, че  прахът от Сахара, който наскоро покри Румъния, вече се разпространи в по-голямата част от Украйна  и може да навреди на хора с уязвима имунна система.

Жителите на Западна Украйна можеха да наблюдават това само вчера, а днес прахът ще се разпространи в повечето региони на страната.

В понеделник Държавната служба за извънредни ситуации предупреди, че прах от Сахара ще нахлуе над Украйна през следващите 24 часа. След това ще вали дъжд в цяла Украйна, който ще уталожи праха на земята.

По-късно KGVA заяви, че в Киев е регистрирано високо ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. За нормализиране качеството на въздуха се препоръчва на жителите на столицата да се въздържат от разходки и проветряване на помещенията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук