Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин край Симитли. Сеизмолозите обаче призовават за спокойствие, определяйки го като нормално явление.

"Между всички събития, с които са с по-умерен магнитуд - между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък - по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение. Това каза в ефира на Нова телевизия сеизмологът доцент Пламена Райкова, която е ръководител на департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" в Българска академия на науките.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район. "За 5 дни са регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното е от тази сутрин с магнитуд 4, което беше усетено и в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. На територията на България това е най-сеизмичната зона.

 Там и в исторически план са наблюдавани силни земетресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното заметресение за континентална Европа - с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район", обясни тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук