Трилистник е под вода, съобщи пред БНР кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото. Водата е нахлула дори и във високите части на селото.

"Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. В момента екипи на общината евакуират хора", каза той. 

Бизнесменът Красимир Кумчев разказа, че приливната вълна е стигнала селото около 8.30 ч. сутринта. 

"Половината село е под вода. Хората, които са се евакуирали и са пред селскостопанския ни двор, разказаха, че когато са напуснали домовете си, е имало метър и половина вода. Отделно голяма част от земеделските площи са под вода".

 

Той разказа, че част от хората са тръгнали към Рогош, други - към Пловдив. 

Кумчев заяви, че тази година от много време насам, "Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения - напоителни и отводнителни канали,  и заради това водата много бързо прелива. 

„Три екипа с лодки и трактори оказват съдействие на жителите. 40 човека сами са отишли във високата част населото. Трима души всеки момент ще бъдат взети от нашите екипи и изведени на безопасно място“, обясни на брифинг началникът на дирекция Пожарна безопасност главен комисар Николай Николов.

Министърът на земеделието е дал указания за „рязка намеса за защита на дигите“, добави той.

 

Три екипа на пожарната са на място, чакат да се отече водата за да започнат да помагат на бедстващите. 

Служебният министър Иван Демерджиев каза, че около пострадалите къщи в Карловско, които са непроходими за собствениците, ще има засилена полецйска охрана, възможно най-бързо ще бъде свикана Междуведомствената комисия, веднага щом постърпят необходимите документи. Проверява се за незаконон сеч.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че общо 8 села са пострадали от наводнението. Това са Розино, Слатива, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбене и Войнягово. Няма вече бедстващи ора. Кметът благодари на всички, които са съпричастни с трагедията. В момента няма хора без подслон, храна или месицинска помаощ. Общо над 200 къщи в общината са наводнени.

Адмирал Евтимов съобщи, че вече е поставен временен мост между селата Богдан и Московец и има връзка по суша, но само за пешеходци. Очаква се фирма, която е предложила по-ефективно съоръжение, за да го постави. До тогава ще се ползва временният мост. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук