Китайската метеорологична служба обяви червена степен за опасно време заради приближаването на супер тайфуна Лекима, предаде Ройтерс.

Стихията наближава източната китайска провинция Чжъцзян. Според метеоролозите това е най-мощният тайфун от 2014 г. насам и се очаква той да връхлети сушата в ранните часове на събота. Очаква се ураганните ветрове да засегнат района на делтата на река Яндзъ, в който влиза и Шанхай.

Круизните лайнери бяха призовани да отложат пристигането си в Шанхай. Преустановени бяха и продажбите на билети за някои влакове от Шанхай. Очаква се бурните ветрове да започнат да се усещат в мегаполиса още от тази вечер и да продължат до неделя. Евакуирани са 16 000 души.

Тайван също отмени полети и разпореди училища, борсите и предприятия да останат затворени днес заради тайфуна, който преминава северозападно.

В Япония заради тайфуна Лекима бяха отменени над 60 полета между южните острови Ишигаки, Мияко и Окинава, допълва ТАСС. Фериботните връзки са преустановени там. Бурните ветрове вече повредиха електропроводни линии и без ток останаха 15 000 домакинства.

Лекима е деветият тайфун за сезона в Тихия океан за годината. Скоростта на вятъра в централната му част е 50 метра в секунда.