Германският железопътен оператор "Дойче бан" призова потребителите си в Южна Германия да се въздържат от пътуване до утре, освен ако не е напълно неотложно, тъй като в региона тече възстановяване след голямата снежна буря, която спря много влакове вчера и днес.

"Дойче бан" няма да е в състояние да изпълни всичките си пътувания на дълги разстояния, планирани за началото на седмицата, каза днес говорителка пред ДПА.

Утре се очакват сериозни затруднения в железопътния трафик, тъй като в момента екипите проверяват маршрутите на влаковете.

Говорителката каза, че всеки засегнат маршрут ще бъде проверен, за да се установи дали пътуванията могат да продължат.

Железопътният транспорт беше спрян вчера в някои части на Южна Германия, особено в Бавария, отчасти поради заледени електропроводни мрежи.

Трафикът по улиците също беше затруднен, а летището в Мюнхен беше временно затворено, като полетите бяха възобновени рано тази сутрин.

Междувременно най-малко 20 000 домакинства са без ток в Австрия след силния снеговалеж, съобщиха електроенергийните оператори.

Хиляди домакинства останаха без ток в провинцията Щирия, както и в Горна Австрия, на границата с Германия. Властите съобщиха, че в Щирия са прекъснати и мобилните мрежи.

Днес снеговалежите намаляха и ситуацията по пътищата се подобри, но много маршрути останаха блокирани заради паднали дървета, съобщи автомобилната асоциация OAMTC.

Австрийскят жп оператор ÖBB съобщи, че железопътният транспорт продължава да е засегнат. Властите заявиха, че има опасност от лавини в планините, след като от вчера е натрупан повече от половин метър сняг.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук