НИМХ обявиха в следващите минути жълт код за гръмотевична буря над София. 

Повишен е рискът от градушки. 

Страшна буря се изви над столицата.

Гръмотевици се чуваха на всеки няколко секунди. Очакват се 25 л/кв. м. дъжд. 

Ето какво гласи прогнозата на НИМХ: Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В отделни райони, главно в югозападната част от страната, валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът от запад-северозапад ще се усили до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

 

"Днес времето ще бъде динамично, очакват се валежи. Силни градушки не се очакват. Неблагоприятните явления ще бъдат изместени по отношение на количествата на валежите. Те ще бъдат повече в югозападните и централните южни райони. Ще има гръмотевична дейност", това каза в ефира на "България сутрин" по Bg On Air синоптикът Петър Янков. 

Той посочи още, че в събота денят ще бъде топъл с температури от 27 до 34 градуса. 

"В ранните сутрешни часове в неделя ще започнат процеси на извалявания. Има отново условия за образуване на "македонска депресия", която ще донесе интензивни валежи в Западна България. Тя се характеризира със силни ветрове, но бързо отминава", допълни синоптикът.