Градушка с размерите на орех удари столичните квартали "Младост", "Мусагеница" и "Дървеница". Градушката е продължила няколко минути. Стихията е била придружена от мощна буря. 

"Стана страшно. Бурята бе страшно мощна, направо ужас", разказват очевидци.  

Снимка: БЛИЦ

По думите им, в кварталите "настана голям потоп".

Снимка: БЛИЦ

Колите масово са спирали в отчаян опит да се предпазят от ледените късове, сипещи се от небето. Улиците в кварталите са заприличали на реки. 

Снимка: БЛИЦ

Защитата от градушки на определени места е просто невъзможна, това обясни в интервю проф. Валентин Казанджиев, специалист по агрометеорология. Той каза също, че макар вече да може да се прогнозира къде ще падне ледения валеж, все още не може да се знае колко ще е интензивен.

Периодът на опасност от градушки ще продължи до края на май , прогнозира проф. Казанджиев. 

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи.

В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки.

През нощта ще бъде почти тихо, а през деня ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 19°. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Виктория Клещанова в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Жълт код за интензивни валежи е обявен от НИМХ за тези райони в четвъртък: