Гръцки учени съобщиха, че в близко бъдеще в страната може да се случи силно земетресение. Но има и други прогнози. Сега нивото на сеизмичната активност на планетата се оценява като умерено, но всичко може да се промени...

Прогноза за опустошително земетресение в Гърция. Професорите Константинос Синолакис и Костас Папазакос стигнаха до това заключение след оценка на сеизмичната активност в страната.

Учените сравниха сеизмичната активност в Гърция и събитията в Турция и Сирия, където се случиха поредица от разломи и трусове. И намери много от същото. Освен това в страната не е имало силни земетресения от няколко века, а се случват на всеки 600-800 години.

„Вече сме на ръба на земетресение с магнитуд около 8,5“, каза Синолакис по местна телевизия.

По думите му се натрупва тектонично напрежение, а след това има силен тласък - точно както се случи в Турция. Гърция също е в зона на силна сеизмична активност. Преди това имаше силни земетресения от 7,2 и 7,5 бала.

Според експерти магнитудът на новото земетресение ще бъде 8,5 - това е много сериозен показател, който показва, че буквално всичко може да бъде унищожено. Според статистиката на Земята се случва едно земетресение с магнитуд 8,0 или повече на година и дори по-рядко. По-често се регистрират по-слаби удари. Най-силното регистрирано земетресение в историята на съвременните наблюдения се случи в Чили през 1960 г., магнитудът му беше 9,5. Тогава загинаха около 6 хиляди души.

Папазакос, професор по сеизмология в Аристотеловия университет в Солун, потвърди думите на колегата си. Той добави, че няма точно време за прогнозата, но посъветва гръцките власти да подготвят населението за възможни последствия.

Според друг учен, станал известен след разрушителното земетресение в Турция, в близко бъдеще наистина трябва да очакваме повишена сеизмична активност. Франк Хугербитс беше този, който в навечерието на вторичните трусове в Турция предупреди света за възможна катастрофа. Hoogerbits базира своите прогнози на позициите на планетите и метеорологичните явления.

На 2 февруари неговата организация SSGEOS (изследователски институт за проследяване на геометрията на взаимодействието на небесните тела и влиянието му върху сеизмичната активност) направи изявление, че в периода 4-6 февруари има възможност за голямо сеизмично събитие с величина над 6 точки. И тогава самият учен уточни в своя Twitter: „Рано или късно земетресение с магнитуд около 7,5 ще се случи в този регион – Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан.“

След такова съвпадение Франк Хоогербитс дори беше наречен „предсказващ учен", но той скромно отговаря, че използва научни методи. „В крайна сметка никой не може да отрече, че атмосферата и планетите могат да играят важна роля при прогнозирането на големи земетресения", казва той.

Според последните прогнози на SSGEOS, по-силна сеизмична активност на планетата може да бъде регистрирана от около 20 до 22 февруари, като потенциалният пик ще бъде на 22 февруари. Но, както казва самият Hougerbits, този период може да бъде малко повече с 2-3 дни. За територията няма уточнения, може би ще е Гърция.

Силно земетресение с магнитуд 7,7, прогнозирано от Hugerbits, удари Турция на 6 февруари. То беше последвано от нова поредица от трусове. По сила земетресението е сравнено с експлозията на 500 атомни бомби. По последни данни само в Турция са загинали над 41 000 души, а в Сирия - около 6 000. Сега почти цялата спасителна работа е спряна. Те продължават само в турските провинции Хатай и Кахраманмараш.

След смъртоносното земетресение в Турция учени, математици, предсказатели посочиха нови места, където това може да се случи. Въпреки факта, че е невъзможно да се предвиди точно къде ще се случи разрушително земетресение, някои региони бяха посочени.

Турският сеизмолог Доган Перинчек смята, че трябва да се очакват нови силни трусове на брега на Мраморно море близо до пристанището Чанаккале. Перинчек припомни, че около веднъж на 250 години в този район се случва силно земетресение с магнитуд около 7 бала.

За последен път това се е случило преди 287 г. Друго място се казва Истанбул. Там са възможни земетресения с магнитуд 7 и по-високи, тъй като градът се намира на кръстопътя на анадолската и евразийската плочи, а на разстояние 15-20 км от него има участък от Северноанадолския разлом, минаващ под морето Мармара.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук