В България сезонът на гръмотевични бури обикновено е от средата на април до края на септември, но сега започна още от 1 март 2023 година. Една от причините е изменението на климата и по-топлото време в Европа. 

 

Convection RGB animation (every 15 min) / EUMETSAT

Плевенското село Тотлебен, Снимка: Светослав Русанов

Синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс") решиха да припомнят една от най-силните бури, преминавали някога през страната, която предизвика интереса и от различни световни организации, които дори я нарекоха “американската суперклетка”.

Синоптиците си пожелаха “американската суперклетка” да не се повтаря! 

Историята

Датата е 15 май 2018 г. Денят започва като един типичен майски ден – с високи температури и приятно пролетно време. Около обед силна гръмотевична буря се образува над Стара планина в Северозападна България.

Тя се премества в посока изток-североизток и бързо се развива до суперклетка, която засяга много градове, но най-силно – град Бяла Слатина и Плевен.

Бурята е придружена от всички конвективни явления, като силни ветрове, едра градушка, силен дъжд и предизвиква внезапни наводнения. Стихията нанася много щети върху имоти, автомобили и инфраструктурата. Силните ветрове изкореняват дървета и предизвикват прекъсвания на тока. 

В общините Бяла Слатина и Плевен е обявено и бедствено положение.

Развитието на суперклетката е свързано и с много интензивна светкавична дейност.

Следите на суперклетката над Дунавската равнина могат лесно да бъдат проследени от докладите в Европейската база данни за тежки метеорологични условия (ESWD).

Една от най-важните особености за откриване на суперклетка е характерната й форма.

На радарната снимка виждаме характерната кукичка в южната част на суперклетката (hook echo).

Големият градиент (голяма разлика в цветовете) в областта на мезоциклона и предния низходящ поток е добре видим.

Относително малкият градиент (малка разлика в цветовете) в северната част на суперклетката и V-образната форма на суперклетката за разлика от обикновените бури, имащи елипсовидна форма в повечето случаи, също се отличава.

Източник : ecmwf.int / Плътност на очакваните  светкавици. 

Източник : ecmwf.int

 

 

 

Симулация на развитието на самата буря + спътникова снимка.

Източник на спътниковите снимки -  meteologix.com  

Модел - SPM 

Снимки 

 

Видео:

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук