Мощно земетресение с магнитуд 4,9 е станало в Измир, район Буджа в 03:29 ч местно време (02:29 б.в), обяви дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD).  Установено е, че земетресението е било на дълбочина 4,5 километра. То е усетено и в съседните провинции.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлю съобщи, че 3-ма души са ранени в резултат на паническо скачане от балкони, един човек е в тежко състояние. Около 20 сгради са повредени.  Минаре на джамия в квартал Кубилай на район Конак, в Измир се е срутило. Кметът на община Измир Тунч Сойер също направи изявление: „Според нашите първоначални заключения нямаме големи щети. Всички пожарникари и спасители патрулират и претърсват района за пострадали и щети.“ 

След земетресението в Измир е имало частично прекъсване на тока.  Освен това на тел. 112 са постъпили сигнали, че има разрушени комини.

 

 

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьогер също направи изявление в профила си в социалните медии: „Нямаше сериозни проблеми при земетресението в Буджа".

 

 

Кметът на Буджа Ерхан Къличи написа в Туитър: „Досега не сме констатирали загуба на живот или сериозни щети.“

 

 

След земетресението много граждани на Измир прекараха нощта на открито, в очакване на вторични трусове. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук