В началото на следващата седмица нов средиземноморски циклон ще окаже влияние над Балканският полуостров, сочат данните на Meteo Balkans.

Очакваните валежи по време на средиземноморският циклон на 3 и 4 април ще повишат значително нивата и на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Централна Сърбия и района на република Сръбска (Босна и Херцеговина). Очакваните количества валежи на места ще надминат 70-100л/кв.м. В Динарските планини моделите, прогнозират и значителна снежна обосновка. 

В България 

Времето в събота на 1 април ни готви ново застудяване, дъжд, гръмотевици, а в понеделник -  дори сняг

Според прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози в събота отново ще се образува и значителна валежна обстановка над Централна и Източна България. Очакваме отново гръмотевични бури и градушки.

В понеделник, 3 април, около обед, през нашата страна ще премине поредния средиземноморски циклон. Облачността от югозапад бързо ще се увеличи и на много места, отначало над западните и южни райони, а до края на деня над източните, ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са процесите над Централна и Източна България, където се очаква и гръмотевична дейност. Над тези райони ще се образува и значителна валежна обстановка, а с понижението на температурите по високите западни полета и планински райони, дъждът ще се примесва със сняг.

Според Европейския център за средносрочни прогнози и GFS дори се очаква и снежна покривка в Западна България. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук