Планинската спасителна служба в окръзите Горж и Хунедоара в Югозападна Румъния бе вдигната под тревога снощи, след като на небето бе забелязан светещ обект, който изглеждал първоначално като самолет, изпитващ технически проблеми. Това предаде агенция Аджерпрес, като цитира информация, публикувана на страницата във Фейсбук на Планинска спасителна служба Румъния.

Паника в България: Ярка светлина превърна нощното небе в ден! Чу се жесток тътен ВИДЕО

„Метеорит вдигна по тревога планинските спасителни служби в Хунедоара и Горж, след като в района Лупени-Урикани в небето бе забелязана силна светлина с пламък и тътен, която се движела с голяма скорост на юг, недалеч от хребета на планина Вълкан.

Планинските спасители, които са били на смяна в базите в Хунедоара и Горж, са обявили тревога, като първоначалното предположение е било, че става дума за самолет, изпитващ проблеми", се посочва в публикацията.

Първо падна, после гръмна: Паниката в България след профучаването на метеорита! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕА

Според същия източник първоначално ситуацията е била неясна, тъй като нямало обаждания на спешния телефон 112 във връзка със събитие и не е била обявена тревога за паднал самолет или такъв, който има проблеми.

Информацията и изображенията, получени по-късно, са позволили на планинските спасители да си дадат сметка, че става дума за метеорит, следващ траектория на юг-югоизток по линията Стънещ-Търгу Жиу-Търгу Кърбунещ.

"Информацията, която ще постъпи в следващите часове, ще ни потвърди дали той е паднал в Румъния и дали е имал скорост и височина, за да достигне в България или Сърбия", се посочва в публикацията.

БЛИЦ припомня, че падаща ярка светлина бе забелязана в небето над София, Видин, Лом и други населени места към 21:50 часа. снощи.  

Властите у нас проверяват версията за метеор, който е избухнал във въздуха. Необичайното явление уплаши хората от Северозапада и предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук