Кметът на Варна Благомир Коцев удължи бедственото положение в града до 3 декември със своя заповед. Документът под № 4124 е издаден на 24 ноември. Със заповедта се удължава срока на бедственото положение, въведено на територията на Община Варна на 19 ноември 2023 г., пише "Морето".

Като мотиви за удължаването се посочват продължаващите аварийно-възстановителни работи по отстраняването на последствията от влошената метеорологична обстановка на 19 и 20 ноември, както и прогнозата за влошена метеорологична обстановка на 25 и 26 ноември и потенциалните аварии, които биха могли да възникнат.

Припомняме, на 19 ноември, неделя, кметът на Варна обяви бедствено положение без срок, до второ нареждане. На следващия ден, 20 ноември, кметът заяви, че бедственото положение вероятно ще остане до края на деня.

Последваха няколко дни, в които активно се разчистваха листна маса и паднали клони вследствие на ураганните ветрове във Варна, но така и не бе обявен край на бедственото положение. Дойде и следващия уикенд отново с лошо време, в който Варна бе по-скоро пощадена от природата.

При обявено бедствено положение местната власт има разширени правомощия, включително и възлагане на дейности по спешност без нужда от обществени поръчки. В последствие разходваните средствата при определени условия биха могли да бъдат възстановени от държавата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук