На 1 октомври 2021г. – петък, в 18 часа в София отваря врати най-новото пространство за изкуство – Арт галерия Вежди. Тя носи името на Вежди Рашидов и в първата си експозиция представя 30 негови творби – скулптури, рисунки и акварели. Намира се на ул. „Симеоновско шосе“ 97к и засега е единствената галерия на тази толкова дълга столична улица.


Впечатляващото с интериора си vip арт пространство ще е място за представяне на най-изявени творци. Ето какво пише по този повод известната изкуствоведка и галеристка Аделина Филева:


„Арт галерия Вежди е ново галерийно пространство встрани от шума и суетата на центъра на София. Галерия, която ще предлага живопис, скулптура и графика на утвърдени имена на художници в българското изкуство с ясна художествена политика.


Първият автор, който галерията ще представи, е нейният собственик - скулпторът Вежди Рашидов.

В експозиция в продължение на няколко седмици ще има възможността да се видят 30 негови произведения – акварели и скулптури.
Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите на Вежди Рашидов често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете. Загатнатите едва доловими силуети и детайли оставят място за въображението.


В скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност.“

Неотдавна Вежди Рашидов беше удостоен с високо международно отличие – златния медал на Кралския артистичен кръг в Барселона. Признанието бе заради световната му слава на талантлив творец. Той стана и почетен член на Съюза на испанските художници. В творческата си биография Рашидов има близо 50 самостоятелни изложби в различни страни на Европа и света, носител е на най-авторитетни наши и чужди отличия.


„Дано тази нова галерия стане място и за стойностни дискусии, за срещи на изявени имена, защото изкуството е онова, което ни спасява в трудни моменти и което остава и след нас. Искрено вярвам в силата на таланта да сплотява хората“, сподели Вежди Рашидов в навечерието на откриването. Той благодари на съпругата си д-р Снежа Бахарова – Рашидова, защото Арт галерия Вежди е нейният подарък за предстоящия му юбилей през декември тази година.