Нищо по-лошо и по-опасно няма за София от плаващите мнозинства, за които говорят и Борис Бонев, и Васил Терзиев. Това каза за БНР Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет, бивш председател на СОС.

Според него тактиката на ПП-ДБ-Спаси София е да се избере за председател на Общинския съвет Борис Бонев, а после да се мисли, което определи като несериозно.

По думите на Георгиев не е достатъчно да бъде избран председател, за да започне работа СОС, а е необходимо и мнозинство, тъй като решенията се вземат с мнозинство от минимум 31 общински съветници:

"По-важно е председателят, който и да е той, с какво мнозинство в СОС ще работи".

Той подчерта, че има информация, която е била задочно потвърдена и от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев "в публикация в електронна медия", че преди кметът да изпрати писма за покана за официални разговори с някои от партиите, представени в СОС, са водени междувременно разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова:

„Ако действително някой искаше да води открити разговори, нямаше да чака цяла седмица, за да види какво ще се договори с Нинова, след което да ни потърси. Това не е сериозен подход. Демокрацията изисква усилия.

Или ще се работи прозрачно, или ние няма да участваме и да бъдем смокинов лист в тази постановка. Ще участваме във всеки конструктивен диалог, който се води при равни условия и прозрачно. Разговорът с Корнелия Нинов не е бил прозрачен”.

Хипотезата за ротационен председател съществува теоретично, смята Георги Георгиев, но подчерта, че трябва да е ясно от кого ще се търси отговорност за управлението: "Въпросът е кое мнозинство ще подкрепя докладите, които този ротационен председател ще разпределя за разглеждане в СОС... Без ясно мнозинство всичко ще бъде алъш-вериш".

"Не може някой да прави заложник цял град заради това, че е обещал на Борис Бонев да стане председател на СОС", каза още Георгиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук