Френски парникови череши на фантастичната цена от 60 лева за килограм заливат българския пазар от близо месец, съобщава „Монитор“.

„Вече няколко години у нас се вкарват ранни череши от Франция, които се отглеждат в парници. Те обаче са непосилни за обикновения българин. Цената им е такава, че само богатите могат да си почешат егото и да си закупят 1 кг. Наскоро имаше и цена от 270 лв. за кг. в социалните мрежи, което е ненормално, коментираха производители на череши от Кюстендилско.

Те припомниха, че френските череши са известни като „Ферарито“. „Предполагаме, че доставят малки количества и то със доста по-скъп транспорт“, категорични са БГ овощарите. Според тях трябва по някакъв начин да се спре вносът на чужда продукция и да се наблегне на българското производство.

Междувременно те прогнозираха ниска изкупна цена на „червеното злато“ в Кюстендилско от 60 ст. за кило. Причината е очакваното свръхпроизводство от череши през тази година. Според агроспециалисти добивът ще стигне 1 тон от декар, което ще доведе и до спад в цената.