Столичният кмет Йорданка Фандъкова се закани да вземе крути мерки във връзка с нов инцидент, свързан с жълтите павета. Както БЛИЦ писа вчера се появиха снимки как работник прави на сол с чук жълти павета. Градоначалникът поясни, че е назначена проверка по случая, а санкцията, ако се докаже нередност, ще е в размер на 200 000 лв, тъй като е второ нарушение.

Ето какво пише тя в личния си профил:

Скандално: Хванаха на СНИМКИ как работник с чук прави на сол жълти павета в София

"200 000 лв. е глобата, която ще наложа на фирмата „Трейс груп холд“, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве.

През октомври миналата година вече наложих санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата.

Налагането на максималния размер на санкцията е задължително, както при повторно нарушение, така е след като през есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София.

Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени. По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР, за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици.

Налагам санкциите за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. Това е така нареченият Закон за София, в който успяхме да защитим санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата.

Пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани.", написа Фандъкова

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук