София е подготвена за евентуални обилни валежи от дъжд. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъковa при проверка на ремонта на столичната улица "Козлодуй".
Градоначалникът посочи още, че в общината се почистват десетки километри от речните корита, което да не позволи завиряване в първите минути на силен валеж, както и че разполагат със система за наблюдение на речните нива.

Столична община разполага с добре оборудвани аварийно-спасителни екипи, които са в пълна готовност да реагират при нужда. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза това във връзка с изпратената от България помощ в македонската столица Скопие след потопа в неделя, информира Дарик. Каква е готовността на родната ни столица да реагира при обилни валежи? Столичният кмет посочи, че в последните години организацията е много сериозна, районните кметове с техни екипи по места са длъжни да наблюдават нивата на реките и общинските язовири и също за оттоците, които да бъдат почистени, така че поне в първите минути на дъжда да няма завиряване.

"За съжаление, при такива бедствия, за каквото говорим в Скопие, трудно може да повлияят каквито и да са превантивни мерки, но ние сме длъжни да ги прилагаме", каза Фандъкова. Ежегодно в София се почистват между 30 и 50 километра речни корита. Има система за наблюдение на нивата на реките, която дава информация достатъчно рано. 

Най-важното според Фандъкова е при бедствени ситуации хората да са информирани и да знаят как се действа при наводнение.

При проверката на ремонта на столичната ул. „Козлодуй" Йорданка Фандъкова допълни, че догодина се очакват три мащабни проекта за цялостна реконструкция на релсовия път с полагане на вибро- и шумоизолационни елементи. Това са участъците в района на бул. „Княз Ал. Дондуков", бул. „Цар Борис III", както и ул. „Граф Игнатиев".