В София емблематичното кино „Сердика” остава в миналото. След по-малко от година и половина то ще се превърне в луксозен хотел - част от една от най-големите хотелски вериги в света, съобщава БНТ.
Шумът на прожекционната машина в легендарното кино „Сердика” отдавна е утихнал. Днес са останали само отломки... и струпаните една върху друга седалки, попили праха на отминалите вълнуващи истории на седмото изкуство.
 

След по-малко от 2 години една от най-големите хотелски вериги в света ще посреща гостите на София. От район „Оборище” приветстват новия проект - като перспектива за развитието на тази част от града.
 
„Най-накрая сградата на бившето кино „Сердика” започва да се случва нещо около нея”, обясни Васил Цолов.
 
Това е една хубава стъпка, изграждането на един нов комплекс на това място, което всъщност ще бъде един голям бенефит за район „Оборище”, а и за центъра на София. Към момента кметството е дало разрешение за премахването и разрушаване на сградите. Това трябва да приключи края на октомври.
 
„Самата сграда не е паметник на културата, но така или иначе има норми, в които строители, архитекти, проектанти трябва да се вместят, за да могат наистина в този район, в този квадрат, който е защитен от паметниците на културата, наистина да се получи сграда, която да отговаря и да се вписва в този фон”, посочи Цолов.
 
Това означава, че ще трябва да бъдат спазени изискванията за височината на сградата, както и запазването дъговидната ѝ форма. Т.е. архитектурният облик на площада ще се запази.