100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на здрави дървета. Това разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Новата санкция идва след като стана ясно, че въпреки забраната, незаконната сеч е продължила и през нощта, предаде БНТ.

Както БЛИЦ писа председателят на СОС поиска Трайчо Трайков и Фандъкова да дадат обяснение за сечта в Борисовата градина

Двайсет унищожени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", това констатира кметът на София Йоданка Фандъкова в сряда. За нарушението на дружеството-собственик е наложена глоба в размер на 50 000 лв., а дейностите по изсичането на дърветата се прекратяват.

До вчера, когато се установява повторно изсичане на дървета.

"Във вчерашния ден понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от контрол на строителството, отново по разпореждане на кмета, когато бе установено, че има клони от прясно премахнати дървета, в тази връзка се пристъпи към още по-сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000лв.

От първи, когато колегите от общинското предприятие забелязаха при сутрешните си дейности, че в терена има техника и нерегламентирана дейност, подадоха сигнал към нас и по разпореждане на кмета дойдохме на място и съставихме протокол, който протокол констатирахме, че са премахнати 20 дървета", каза Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система", СО.

БЛИЦ припомня, че страшната гледка в Борисовата градина беше след сигнал за незаконната сеч на 1-ви февруари

В липса на ефективен контрол за опазване на дърветата в Борисовата градина, обвини общината Гергана Пирозова, създател на групата "Да спасим Борисовата градина".

"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господина от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, в него се твърди, че 20 дървета са изрязани, а те са над 100.

Няма как да установят, че са 20, защото са премахнати заедно с коренната система и е изравнено с багери. Защото това нещо с глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн. да каже Фандъкова, ще отпадне в съда, защото доказателствения материал в този протокол е с невярно съдържание", посочи Гергана Пирозова, създател на Фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".

Николай Проданов, управител на дружеството "Парк Мария Луиза" АД  е обяснил, че не са изсичани здрави дървета на територията на къпалнята, както и че разполагат с разрешителни документи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук