От 22 август започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Услугата стартира в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха.

В централната градска част на София вече е започнало обособяването на над 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки.


Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

Взети са и мерки за безопасността – Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно за регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата.

От местната управа напомнят, че всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки трябва да се съобразява с правилата за безопасност, определени от операторите.

В последните години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в града се е повишил, като към момента той е малко под 2%, допълват от Столичната община.