Задава се хаос с отстъпките за пенсионери и ученици в картите за обществения транспорт. Много общини няма да могат да въведат новите цени от утре.

Наталия като много други пенсионери, пита дали ще има отстъпка и за нейната карта за обществения транспорт, след като държавата обеща безплатен транспорт за децата до 10 години и отстъпка от 70% за учениците и 40% за пенсионерите. 

"Сега е 10 лева за пенсионери и инвалиди, какво ще стане – тъмна Индия", коментира пред България Он Ер пенсионерката.

От Столичната община отговориха, че Наталия и другите пенсионери в София няма да получат отстъпка.

"По отношение на пенсионерите – минималната отстъпка, която предписва постановлението, е по-ниска от тази, която ползват в момента – тоест за тях няма да има промяна", уточни председателят на Транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

Новата електронна система за билети в София обаче ще позволи още от утре да бъдат въведени по-ниските цени за ученици, студенти и докторанти, временно продажбата на годишни ученически и студентски карти ще бъде преустановена. 

"От 20 на 15 лв. в случая на студенти и ученици и от 35 на 15 лв. за докторанти, като това ще се случи още от утрешния ден", категоричен е зам.-председателят на Транспортната комисия в СОС - Зафир Зарков.

"Това е предизвикателството, ние трябва за една нощ да сменим навсякъде ценоразписите, да променим касовия софтуер, ако трябва ще работим цяла нощ – това нещо да е факт", обеща директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

В Бургас очакват опашки от родители с деца до 10 години, които трябва срещу акт за раждане да си изкарат карта за безплатно пътуване с градския транспорт. Според местната транспортна фирма срокът от излизането на министерското постановление до влизането му в сила е бил твърде кратък. Пенсионерите питат как ще им бъдат върнати пари за купени карти на по-високи цени.
 
Как обаче общините ще връщат средства – не е ясно и тепърва общинските съвети ще трябва да го решат.

"Логиката е ползвателят на превозния документ да бъде активната страна – да заяви", поясни Контрера.

Ако след 31 декември, когато изтича министерското постановление, отстъпките не бъдат продължени, то цените на картите ще бъдат върнати на старите нива.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук