Домашна пепелянка паникьоса жители на столичния квартал „Надежда", пише вестник „Телеграф".

Змията пълзяла в градинката между блок 151 и блок 152, където играят деца. Хората се усъмняват, че е отровна заради рогчето на главата ѝ. До залавянето на влечугото от специалисти не се стига, тъй като местни жители убиват женската пепелянка след неочакваното ѝ изпълзяване от тревите.

Сигналът за змия при трафопост зад бл. 151 постъпил към районна администрация „Надежда" в 19.30 ч на 16 юни. Веднага е поет от ресорен експерт, който се свърза с Георги Кръстев - херпетолог, който е експерт в изучаването на влечуги към Софийска зоологическа градина, съобщават от община „Надежда".

„След анализ на предоставения снимков материал експертът потвърдил,  че змията е женска пепелянка, в лошо състояние. Според него е гледана в домашни условия, след което е пусната навън. Смята, че не са налични визуални данни за скорошно размножаване. Междувременно към нас постъпи информация и снимков материал, че змията не е жива", уточниха от общината.
 
Змиите са защитен биологичен вид и е необходимо участие на експерт, за да бъде изведено едно животно, ако то е попаднало в населено място. След това влечугото се пуска в естествена среда. Сигнали към 112 се подават при пряка животозастрашаваща ситуация -например, ако змия е в затворено помещение, казват още експертите.

В България се срещат 18 вида змии. Отровата на пепелянката и усойницата са опасни за човека. „Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и повечето от тях се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ.

Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни", уточняват експерти от Националния природонаучен музей.