За втора поредна година спират парите за косене на трева в столичния район "Красно село". Зам.- кметът по екология Десислава Билева съобщи, че заради несвършената работа от районния кмет Росина Станиславова, дирекция "Зелена система" още днес се захваща с косенето и пръскането срещу кърлежи.

"Тревата е над метър. Очевидно район “Красно село” не се справя, въпреки писмата с указания, които сме изпращали”, обяви тя. По думите й от направената проверка ще се състави констативен протокол.

„В района има 6 квартала – само в "Борово" около 30% от площта е окосена. Положението е сериозно. Затова по настояване на Йорданка Фандъкова лично аз взимам решение още от днес спираме средствата за косене на район "Красно село" и ще прехвърлим тези средства към дирекция "Зелена система", която още днес влиза и ще окоси тревните площи, за да може последващата обработка срещу кърлежи да стане веднага". 

Район “Красно село” отговаря за поддръжката на 650 дка зелени площи. За тази дейност всяка година получава от Столичната община 380 хил. лв. От тях за косене се полагат около 30 000 лв., които няма да бъдат преведени.

Десислава Билева сподели още, че до този момент кметицата Росина Станиславова не е искала съдействие от Столична община, за да се справи с проблема, въпреки, че през 2021 г. общината също се наложи да се намеси, след като множество постъпили сигнали от граждани за високи треви и кърлежи, видно и от фейсбук групата на района “Красно село - инициативност и решения за бъдещето”.