От 7 май в София да започне да работи отново “Синя зона” за платеното паркиране. Около това решение са се обединили експертите от Столична община, след като са анализирали данните от неплатените дни по време на извънредното положение.

Това съобщи председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера (ВМРО), предава “Труд”.

“Обмисляме поетапно пускане на платеното паркиране, защото проблемите с множеството автомобили в централната градска част са големи”, каза още той.

Карлос Контрера цитира данни, според които в часовете между 9,00 и 13,00 часа през работните дни нарушенията за паркиране са над 20 процента.

Само за месец март загубите от непуснати sms-и за Синя и Зелена зони са над 700 000 лева. Предстои да бъде подготвен и анализа за данните от месец април.

“Загубите са огромни, предстои във вторник кметът Йорданка Фандъкова да обяви решението си след преглед на събраните данни”, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

От Столична община обмислят поетапното заработване на платеното паркиране първо да се случи за “Синята зона” от тази седмица. А от идната седмица да заработи и плащането за “Зелена зона”.

С предложение за извънредно заседание

БСП поиска изслушване на транспортния зам.-кмет на столицата

Ще стигнат ли 9,5 млн. лева?

Загубите на столичния транспорт до средата на месец май ще са около 50 млн. лева, заяви Калоян Паргов.

Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет (СОС) са поискали изслушване на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев на извънредно заседание на транспортната комисия.

Загубите на столичния транспорт до средата на месац май ще са около 50 млн. лева, настояваме за точни данни относно резултатите от работата на общинските транспортни дружества към 30 април 2020 г., заяви председателят на червената група в СОС и лидер на Градската организация на БСП-София Калоян Паргов.

От БСП питат как са оразмерени предвидените с актуализацията на бюджета 9,5 млн. лв. за компенсация на транспортните дружества до средата на м. май т. г. и достатъчни ли са тези суми.

Социалистите искат отчет и за това какви са резултатите от заявеното желание от транспортни дружества да ползват мярката 60/40 – досега съгласие има само ЦГМ и то за м. март и има ли заявени намерение на транспортни дружества за нови заеми или предоговаряне на заеми с банки.

От БСП питат и за сроковете относно възстановяването на “летните” разписания, както и за доставката на нови превозни средства, в т. ч. на електробуси.

Решават и за зелената зона

В Бургас е гратис до 6 майСинята зона в Бургас остава безплатна до 6 май включително. За зелената зона, все още не е ясно кога ще бъде въведена в експлоатация. Това съобщи Андрей Рунчев, директор на общинското предприятие “Транспорт”.

Кметът Димитър Николов с нарочна своя заповед е удължил периода за безплатно паркиране до Гергьовден, за да могат хората максимално ефективно да се изолират, ползвайки автомобила си, вместо обществения транспорт.

В зоната обаче, продължава да се осъществява строг контрол. Който наруши правилата, понася си санкциите.

“Нарушители си има и в момента, Непрекъснато създават проблеми”, обясни Андрей Рунчев. Най- често недобросъвестни шофьори паркирали в синята зона и оставяли там автомобилите си по цял ден, поради което живущите в околните сгради не можели да паркират своите коли.

 

До края на извънредното положение

Във Варна паркирането остава безплатноСинята зона във Варна няма да работи до края на извънредното положение, съобщиха от общината. Причината е, че платеното паркиране бе отменено до 13 май не със заповед на кмета, а с решение на Общинския съвет като част от антикризисните мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса.

Местният парламент гласува и удължаване на предплатените абонаменти за Синята зона. Загубите само от такси за кратковременно паркиране се изчисляват на над 200 хил. лв. месечно.

Общинското предприятие “Паркинги и синя зона” подготвя разширяването на зоната с нови 5752 места към сега съществуващите 2603. В момента текат улични ремонти и разчертаване на паркоместа.

Във Велико Търново и Шумен не са спирали да плащат

Пловдив губи по 15 000 лева на ден, таксата е 2 лева на час

Платеното паркиране в Пловдив се завръща след Гергьовден

Синята зона в Пловдив става платена отново още от 7 май, съобщи кметът Здравко Димитров. След обявяването и удължаването на извънредното положение беше съобщено, че паркирането в Синята зона ще бъде безплатно до 13 май, но сега в градската управа планират да върнат таксата седмица по-рано.

“Загубите за общинския бюджет от безплатното паркиране са около 15 000 лв. на ден”, обясни Здравко Димитров. Таксата за Синя зона в Пловдив е 2 лв. на час.

Сините зони за паркиране във Велико Търново не са премахвани по време на извънредното положение. Въпреки, че трафикът в старата столица през последните месеци е слаб и няма туристи, местата за паркиране останаха платени. Цената за паркомясто е 1 лева за час. При непуснат SMS, блокират колите със скоби. Глобата за шофьорите е 17 лева.

В Шумен пандемията не е спирала синята зона. С решение на Общинския кризисен щаб обаче, от 23 март, паркирането в нея става само чрез SMS-таксуване.

На някои паркинги – до старата поликлиника, до Руски паметник, Градската градина и денонощните, бяха оставени служители.