Това да откриваш изображение на животно или друга фигура във формата на облаците се нарича парейдолия.

Едва ли на някого не му се е случвало да "вижда" лица там, където те не са изобразени. Още повече, когато облаците ни предоставят такова необятно поле за фантазия. 

Досега сме били свидетели на "появяване" на лика на Исус Христос, на ангел, на Дева Мария... и какво ли не още. Но снощи в нощното небе над София се появи Дяволът и "уплаши" мнозина, пише glasnews.bg.

Както знаем от Свещеното писание, Дяволът не е надарен с прозорливост и дори не знае за какво мисли човекът, но когато види, че човек е разположен към някакъв предмет или идея, образите на които сам е предложил на неговото въображение, дяволът разбира, че именно това желае човекът и че чувства влечение към това. Веднага се намират и подходящи причини, и жертвата попада в неговия плен.

Очевидно обаче не всички столичани смятат, че това, което се вижда в небето, е точно Дяволът. Някои видяха в изображението Зевс, други - Цезар, а трети Хекимян, който е започнал предизборната кампания...

В крайна сметка софиянец възкликна: Сократе, ти ли си? 

Какво ли има предвид питащият? Може би че именно Сократ е доказвал на всички, които са се смятали за знаещи в своята област, че са всъщност невежи? Или това, че вместо Дявола е по-добре да виждаме благородния и безкористен мислител, уважаващия законите, моралната личност, презряла материалното? 

Отговорът е чисто по сократовски: „Аз знам, че нищо не знам“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук